Новини от САЩ: Сенатът се подготвя за втория процес по импийчмънт на президента Тръмп

Камарата на представителите гласува в сряда (13-ти януари) да започнат процедурите по импийчмънт на Доналд Тръмп. Причината за това гласуване е обвинение в опит за подстрекателства на преврат. Тръмп продължава да твърди, че загубата му се дължи на широкоразпространената измама при тазгодишното гласуване. Според редица американски политици и обществени фигури подобни изказвания са довели до нахлуването на привърженици на Тръмп в сградата на Конгреса.

 Резултатите от гласуването в сряда са 232 – 197, което направи Тръмп първия президент в американската история срещу когото е започната втора процедура по импийчмънт, както и първия, който преминава през този процес след като е напуснал президентския офис. Десет републиканеца, заедно с мнозинството на демократите, подкрепиха импийчмънта, а останалите защитиха действията на Тръмп, позовавайки се на правото за свобода на словото и американската конституция.

За повече информация относно гласуването в сряда разгледайте следния линк. Разгледайте този линк, за да разберете какво е мнението на американското население относно импийчмънта на Тръмп. Относно бъдещите процедури, тук. И накрая разгледайте обзора от януари месец миналата година, в който се споменава първият импийчмънт на Тръмп. Линк към обзора, тук.

Новини от Близкия Изток: В Йордания е направена първата ваксинация на бежанец

Йордания стана една от първите държави в света, която започна да ваксинира регистрирани от ООН бежанци против Ковид-19. Raia al-Kabasi, бежанка от Ирак, в момента живееща в Ирбид, е стана първата ваксинирана. Повече от 750000 бежанци са регистрирани от ООН в Йордания, което е много висок брой, в сравнение с населението на Йордания от 10 милиона души. По-голямата част от тях са родом от Сирия, но хиляди от тях са от Ирак, Йемен и Судан. Като част от националната ваксинационна прогрма на Йордания, която започна в сряда (13-ти януари), всеки живеещ на територията на страната, включително бежанците дори и поличтическите такива, имат право на безплатна ваксинация. Тук можете да следите как се развива ваксинацията в различни части на света, както и да научите малко повече относно тази новина.

Новини от Латинска Америка: Болниците в Бразилия са на изчерпване на кислорода за заболели пациенти

Болниците в Бразилския град Манаус, щатът Амзонас, са изправени пред сериозен недостиг на кислород и отчаян персонал. Здравни специалисти, цитирани от местната медия,  са предупредили много хора, че има шанс да се изправят пред леталния край заради липса на средства и здравна помощ. Бразилия записа повече от 205 хиляди смъртни случая от Ковид-19, което я прави втора в света, след САЩ. Амазонас претърпя тежки загуби през първата вълна на пандемията, но е също толкова тежко засегната от новият скок на броя инфекции. Миналата седмица по болниците бяха доставени контейнери за съхранение на телата, а властите обявиха извънредно положение. Според всекидневника „Folha de Sao Paulo“, персоналът (вкл. анастезиолозите) се опитват да поддържат пациентите живи единствено чрез ръчна вентилация. Тук можете да намерите повече информация и да разгледате методите, които ще използва правителството, за да разреши проблема.  Подобни новини показват трудностите, пред които се изправят развиващите се страни в борбата си срещу пандемията.

Новини от Азия: Северна Корея разкрива нова ракета, предназначена за изстрелване от подводница (submarine-launched missile)

Северна Корея разкри нов вид ракета, представена от щатската медия като най-мощното оръжие в света. Няколко от тези ракети бяха показани на парад, воден от лидера Ким Чен-ун. Възможностите на оръжието остават неясни, тъй като не е известно дали е тествано. Представянето на военна сила става дни преди встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на САЩ. След парада се състоя рядка политическа среща, в която Ким определи САЩ, като най-големият враг на страната му. Снимки, публикувани от щатската медия на Северна Корея, показват, че страната разполага с най-малко четири ракети от този вид. Анализатори твърдят, че това е невиждано досега оръжие. За повече информация разгледайте посочените линкове по-долу:

https://www.bbc.com/news/world-asia-55671745