Новини от света: Неопитни спекуланти вдигат цените на акциите на GameStop

GameStop (GME) американска верига магазини, която продава игри, конзоли и друга електроника. Седалището на компанията е в Тексас и управлява над 5000 магазина в моловете в Америка. Заради пандемията и конкуренцията в лицето на дигиталните платформи (вкл. и компютърните игри) намаляват стойността на акциите на компанията. Също така те стават най-предпочитаните активи за short sale – търговска сделка, при която купувачът играе срещу пазара и генерира печалба от евентуалното поевтиняване на акциите. За нещастие на GameStop, сред акционерите им има хора, които са много добри спекуланти. Сред тях е Майкъл Бъри (лекар и мениджър, за повече информация тук), който през 2007 г. предсказа колапса на американския пазар за недвижими имоти, като по този начин печели над 750 милиона долара на своите клиенти. В началото на годината акциите на компанията са били оценени на цена, по-малка от 20 долара. Но тогава аматьори акционери от платформата Reddit, започват целенасочено да купуват акции с цел печалба и в отговор на спекулацията на големите акционерни играчи. Цените на акциите достигнаха стойности над 350 долара и много от големите имена на Уолстрийт губят милиони и дори милиарди.

За повече информация относно ценовото движение на акциите на GME и повече за самата новина, разгледайте тук и тук. За повече информация относно GameStop, разгледайте тук. На този линк можете да прочетете повече за  процеса по short-sale (какво представлява, механизъм и т.н).

Новини от Русия: Какво се случва с Алексей Навални и FBK

Алексей Навални е антикорупционен активист и от много време е главното лице на руската опозиция към президента Владимир Путин. 44-годишният блогър има милиони руски последователи – много от които само на по 20 години и по-млади – и успява да помогне на някои от тях да бъдат избрани в местните общински съвети в Сибир през 2020 г. Той твърди, че партията на Путин – Единна Русия (Единая Россия) е пълна с „мошеници и крадци“ и обвинява президента в „изсмукването на кръвта на Русия“ чрез властта си в Кремъл. На 17 януари Навални се завърна обратно от Берлин, където прекара няколко месечно възстановяване след почти фатална атака с отрова от типа „nerve agent attack“ (nerve agent е клас органични съединения, които нарушават действието на невроните). Много медии и западни коментатори смятат, че Путин стои зад отравянето му. При завръщането си в Русия е арестуван от полицията.

По-късно създадената от Алексей Антикорупционна Фондация (FBK) пуска видео онлайн, показващо луксозен дворец на Черно море, за който се твърди, че е бил построен за президента. За няколко дни видеото има 55 милона гледания и темата става основна в руската социална медия.

Повече за Алексей Навални можете да откриете на следния линк. А ето тук можете да намерите коментари относно натравянето на руския блогър.

Новини от Азия: Индийски фермери на протест с трактори в Делхи

Хиляди индийски фермери излязоха да протестират срещу спорни селскостопански реформи пред Red Fort в Нови Делхи. Протестиращите преминаха през стените на историческия монумент и издигнаха знаме наравно с индийския национален флаг. Сълзотворен газ и боеприпаси бяха използвани от местната полиция, за да се удържат големи тълпи от протестиращи да не преминат през полицейската барикада. Един от протестиращите загива при преобръщане на трактор при протестите близо до полицейското седалище в Делхи. Полицията съобщава и за 86 наранени полицаи.

Срещу какво се борят агитаторите?

Десетилетия наред индийското правителство предлага гарантирани цени на фермерите за определени селскостопански култури, което осигурява дългосрочна сигурност и на теория им позволява да направят инвестиции за следващия сезон. Новите селскостопански закони, приети през септември от ново правителство, позволяват на фермерите да продават своите стоки на всеки за каквато и да е цена, което им дава право да продават директно на купувачи или да продават в други щати. Фермерите обаче смятат, че новите закони ще направят така, че на големите корпорации да им бъде по-лесно да експлоатират селскостопанските работници и да намалят цените. Това би наранило малките производители, които не могат да си позволят намаляване на цените.

Използвана литератуа:https://edition.cnn.com/2021/01/26/asia/india-republic-day-farmers-protests-intl-hnk/index.html