Една от най-важните предпоставки за това да си добър дебатьор, е осведомеността относно случващото се по света. Новата инициатива на АДБ ще включва ежемесечен обзор с препратки към анализи от водещи медийни институции относно международните новини. За първото ни издание ще получите подробен обзор на седмицата, а първият месечен обзор очаквайте за месец февруари!

Иран

Генерал Касем Солеймани, ръководител на революционната гвардия, бе убит в ракетен удар в Багдад по нареждане на Доналд Тръмп. От американското военно министерство обявиха, че Солеймани е разработвал планове за нападения на американски дипломати и служители в Ирак и региона и е одобрил атаката срещу посолството на САЩ  седмицата преди това. В отговор Иран изстреля десетки ракети срещу цели в Ирак, сред които са бази с американски и коалиционни войски. След това и двете страни изразиха желание за деескалация. Тук може да прочетете за историческия контекст на отношенията между Иран и САЩ.

Политически анализатори от The Economist смятат, че отговорът на Иран идва, защото мнозина граждани на Ирак считат Солеймани за герой и са настоявали за отмъщение. Няколко милиона души се стекоха в родния му град Керман за погребението му и процесията бе съпътствана от викове “Смърт на Америка”. Иранските медии твърдят, че над 80 американски войници са били убити, но доказателствата сочат, че има само дузина ранени и нито един убит, и се смята, че Иран нарочно е избегнал да убие хора, за да не доведе до последваща ескалация.

Последствия:

  • Всички американски войници в Иран са обявени за терористи, а напреженията в Близкия изток се изменят и в момента Ирак настоява всички американски сили да се изтеглят от територията на страната.
  • Смята се, че мирните преговори са ударили на камък и Иран няма да иска ги подновява в скоро време, защото е бил унижен от САЩ и Тръмп отново се е доказал като партньор, на чиято дума не може да се разчита.
  • Иран обяви, че отново ще започне неограничено развитие на ядрената си програма. В отговор Щатите въведоха нови санкции, а Европа задейства механизмите за конфликти, предвидени в Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД). Твърди се, че не е заради заплахата на Тръмп да наложи 25% тарифи върху европейски коли, за да принуди Франция, Германия и Англия да предприемат мерки.
  • Забавя се борбата на Иран за влияние в Близкия Изток. Първо заради липсата на Солеймани, който е бил много ключова фигура в управлението на повечето ирански операции, и е имал огромен авторитет сред населението. Второ, икономическите санкции вече са поставили населението на Иран в тежко положение и то недоволства срещу харчене на държавни пари за операции в региона. Тук може да прочетете за растящото вътрешно недоволство и нестабилност на Иран, и вероятните последствия от него.

Украинският самолет:

На 8 януари украински пътнически самолет катастрофира няколко минути след излитане от Техеран. Загинаха всичките 176 души на борда. Иран първоначално отрече отговорност, но на 11 януари призна, че самолетът е свален от иранската система за противовъздушна отбрана, която погрешно го е възприела като американска крилата ракета. Международното общество в момента изисква да се направи пълно разследване и да се накажат виновните.

САЩ

Процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп стигна до Сената. Горната камара на Конгреса на САЩ, която е контролирана от републиканците, ще има последната дума по процеса. Сенаторите трябва да вземат решение дали Тръмп е виновен по повдигнатите две обвинения – злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследването. Тук може да разберете повече за това какво точно представлява процедурата по импийчмънт, а тук може да намерите времевата линия на събитията, довели до нея. The Economist описва защо Сенатът ще ѝ сложи край и какво следва от това.

Китай

Демографската криза на Китай продължава да се задълбочава с драстично спадаща раждаемост и все по-рязко застаряващо население. Предизвикана е от политиката за ограничение на раждаемостта до едно дете на семейство, продължила три десетилетия. Очаква се рязка увеличение на броя индивиди на пенсионна възраст и недостиг на трудоспособни хора, които да поддържат сегашното производство и да финансират социалните осигуровки в Китай. Това значително ще разтърси както вътрешната икономика на Китай, така и световната. Други държави също имат проблем с ниска раждаемост и тук може да прочетете за различните им опити да се справят с него.

Търговска война

Търговската война САЩ-Китай изглежда е към края си, защото двете държави подписаха първата фаза от споразумението за уреждане на двустранните търговски спорове. Тръмп подчерта, че голяма част от митата върху Китай ще останат в сила, за да може Вашингтон “да има коз в ръката” за следващата фаза от преговорите с Пекин, но някои от тях все пак ще бъдат намалени. Тук може да разберете главните елементи на споразумението.

Русия

Президентът на Русия Владимир Путин предложи промени в конституцията, които да му позволят да остане на власт и след края на настоящия си мандат. Тук може да прочетете какви точно са тези промени. Едва няколко часа по-късно отглавяваното от Дмитрий Медведев правителство подаде оставка с обяснението, че така ще даде на Путин възможността да осъществи планираните промени. Президентът е възложил на кабинета да продължи да изпълнява задълженията си, докато бъде сформиран състава на новото правителство, който ще бъде определен от самия Путин. На мястото на Медведев бе назначен ръководителят на руската данъчна служба Михаил Мишустин. Не е известно той да има политическа тежест и най-вероятно няма да играе независима роля, отбелязва Асошиейтед прес. Повече можете да прочетете тук и тук.

България

В момента се изготвят планове Перник да получава вода от язовир “Белмекен” през София, но количествата, които ще бъдат осигурени, най-вероятно няма да премахнат водния режим в града, продължаващ от ноември. Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов бе арестуван заради това, че е утвърждавал с подписа си всеки месец график за ползване на вода от язовира макар да е бил наясно с бързо спадащото ниво на водоема. От ареста той подаде оставка, а мястото му зае депутатът от Обединените патриоти Емил Димитров – Ревизоро. Прокуратурата настоява Нено Димов да остане за постоянно в ареста, защото би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването. Защитата му твърди, че той нито е отговарял за водите, нито е бил уведомен за предстоящата водна криза в Перник до ноември. Тук можете да прочетете за публикуваните доказателства по разследването. Свободна Европа предлага теории, че целта на прокуратурата всъщност не е с цел търсене на отговорност, а по-скоро медийна демонстрация.

Обединените патриоти внесоха предложение за национализиране на частните лотарии. Законопроектът предвижда единствено държавния тотализатор да организира лотарийни игри, а билетчета да се продават само в лицензирани обекти, които трябва да бъдат на не по-малко от 300 метра от училища, каквото в момента по закон е изискването за игрални зали и казина. Проектът се обосновава с това, че ще донесе на държавата огромни суми, които могат да се пренасочат за спорт, култура и образование, по модела на Австрия, Швеция и Финландия. В правителството от известно време се обсъжда и това дали да не се забранят лотариите изцяло.

България и Европа – икономика и околна среда

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) публикува анализ, че производителността в България остава ниска в сравнение с ЕС и доближаването ѝ до тази в по-развитите страни е бавно. Анализът описва, че качеството на инфраструктурата и специално на пътищата продължава да бъде препятствие пред икономическия растеж. Легалният бизнес продължава да се конкурира с този в сивия сектор. За най-голямо препятствие се посочват корупцията и върховенството на закона. Новата стратегия за работа на ЕБВР се концентрира върху подпомагане на развитието на инфраструктурата, финансовия сектор и конкурентоспособността на икономиката. Отчита се, че зависимостта на енергетиката от въглищата остава сред най-високите между страни в ЕС, а качеството на въздуха остава сериозен проблем.

В периода 2021-2027 България ще получи 458 млн. евро от предвидения европейски бюджет за финансиране на Европейската зелена сделка – плана за нов модел на икономически растеж и потребление, който е ориентиран към постигане на въглеродно неутрална икономика за 30 години. Европейската комисия съобщи, че достъпът до бюджетните пари ще бъде обвързан с постигането на целите на Зелената сделка.