Нови подходи в САЩ, даващи шансове на малцинства в неравностойно положение

В много дебати, свързани с малцинства в неравностойно положение, се предлага политика, свързана с квоти. Квотите представляват специално запазени места, за които само членове на определено малцинство имат правото да се борят. Защитниците им твърдят, че те дават шансове на хора, които иначе не биха могли да ги получат, и чрез успеха си, те преборват съществуващи стереотипи. Критикуващите ги главно твърдят, че озлобяват мнозинството, което се чувства дискриминирано, и поставят огромен психологически натиск върху възползващите се от тях. Най-вече са критикувани като неефективни, заради това, че не адресират структурни проблеми, които пречат на малцинствата да успеят, дори и да получат тези шансове. Вредата от това е, че в очите на едно вече озлобено мнозинство, потенциалният провал на хората от малцинството само служи като доказателство за стереотипите, дори на практика те да не са верни. 

Няколко експериментални програми в Щатите целят да решат тези структурни проблеми и скорошни обобщения на резултатите показват, че това изглежда е правилният подход. Информацията за факторите, които адресират, и начините, по които го правят, може да ви бъде полезна в дебати за малцинства. В Ню Йорк съществува програмата ASAP (Accelerated Study in Associate Programmes), която помага на хора с ниски финансови средства и/или които са първо поколение студенти. Целта на програмата е именно тези хора, които стандартно отпадат от университета през първата година, да успеят да завършат двугодишни съкратени програми. Успехът на програмата се дължи на това, че прилага комплексни решения на проблема, адресирайки отделните фактори зад него. Сред главните ѝ механизми са включени финансова помощ за студентите (включително пари за учебници и карта за градски транспорт), ежеседмични срещи с академични и кариерни съветници и внимателно наблюдение, което да забележи кои студенти изпитват трудности преди да стигнат до прекратяване на образованието си. Много от преминалите през програмата след това успешно са завършили и по-високи степени на образование и се радват на значително по-добри възможности за стажове и работа. Студентите в програмата имат почти три пъти по-висок процент завършващи от стандартното за тези групи.

В момента много обществени колежи в САЩ се опитват да използват този модел. Още през 2015, три колежа в Охайо са използвали модифициран модел на програмата и вече резултатите са налице – процентът завършващи от групи в неравностойно положение е почти удвоен. Самата статистика говори за важността на последствията – от родените в капана на бедността, 50% от завършилите само средно образование остават в него, а сред завършилите по-висока степен, този процент спада до 17%. Подобна програма съществува и в Чикаго от 2012 насам. Казва се One Million Degrees и предоставя безплатни частни уроци, професионално развитие и парични субсидии на студенти в неравностойно положение – 80% са от етнически малцинства, а 60% са първо поколение студенти. 

Рисково увеличение на безработицата в Китай

Икономическите последствия от коронавируса застрашават стабилността на Китайската комунистическа партия (ККП) и чрез тази ситуация ще ви обясним нещо важно, което определя голяма част от взетите от партията решенията. Официалният процент на безработицата в Китай в момента е 6,2%, но според икономисти това число значително омаловажава проблема, защото включва само перманентните жители на градовете, а не всички, които работят в тях. При включването на втората група, безработните от март насам възлизат на около 80 милиона – тоест 20% от работещите в градовете. Само 2.3 милиона от тези хора, получават помощи за безработни, което оставя около 78.8 милиона души без каквито и да било приходи. Тежко са афектирани и 9-те милиона студенти, на които им предстои да завършат и да влязат в пазара на труда, който е в процес на сериозни съкращения. Обикновено през пролетния сезон компании минават през различни университети и се запознават със студентите в търсене на нови работници, но заради коронавируса прекъснаха и срещите, и цялостното търсене на нови кадри. Тази рязко увеличаваща се безработица представлява сериозна заплаха за ККП.

През последните години главната стратегия на партията за справяне с безработицата бе да създава нови работни места, възможно най-бързо. Това всъщност е и една от причините зад политиката “Един път, един пояс” – чрез нея Китай “износва” инфраструктура си и заради условието проектите да бъдат построени от китайски компании, осигурява работа за хиляди свои работници. Опитите да се справи с безработица са и една от причините да опресира етническите малцинства в Тибет и Синдзян. С тях ККП цели да запази контрол върху териториите и да изпраща там работници от етническото мнозинство, които да имат прехрана и да са доволни. Всичко това е базирано на неписана уговорка, датираща от началото на комунистическия режим в Китай – докато правителството предоставя икономическа сигурност на населението си, то ще търпи погазването на определени свои права. Всякакви проблеми, които застрашават това, поставят правителството в опасност и е добре да имате предвид, че това е водещ принцип, и във вътрешната, и във външната политика на Китай. 

Слънчеви ферми в Близкия изток и Северна Африка

В предни обзори стана на въпрос за проблемите на петролната индустрия и последствията от това. Съществува обаче и добро, и важно последствие от ситуацията, което вероятно ще промени сериозно икономиката на Близкия изток и Северна Африка. Резките спадове в цените на нефта горчиво напомниха на държавите в региона, че не е безопасно да разчитат на един главен източник на приходи. В Близкия изток през последните 12 години инвестициите в сферата на възобновяема енергия са се увеличили 12 пъти и в момента произвежда общо 9 гигавата слънчева енергия. Този месец Египет завърши пустинната слънчева ферма Бенбан – една от най-големите в света. Панелите ѝ ще произвеждат 1,5 гигавата енергия, което е достатъчно, за да се захранват над 1 милион домакинства. Инвеститори в проекта предвиждат, че до десетилетие е възможно изобщо да не се нуждаем от нефт за производството на енергия. 

Най-очевидният източник на възобновяема енергия в региона е слънцето, заради огромните пустини. Държавите, които не произвеждат петрол, вече започнаха да се възползват от това (например една трета от енергията на Мароко е възобновяема). Нефтените икономики започнаха с опитите да наваксат, като Обединените арабски емирства, Катар, Кувейт и Оман вече предприеха огромни проекти. Тенденцията изглежда ще продължи, защото слънчевите ферми са по-евтини и се строят и поддържат по-бързо и безопасно от петролните и газовите инсталации. Няколко държави в региона вече целят да се превърнат във водещи износители на възобновяема енергия, но е спорно дали ще успеят. Повечето потенциални инвеститори все още се колебаят, заради нестабилности в региона, дори за държави, които не са директно афектирани от конфликти, а просто се намират в тяхно съседство.

България се опитва да притиска Северна Македония

Ако ви се наложи да дебатирате за ЕС и най-вече за разширяването му, трябва да знаете, че Северна Македония продължава да среща проблеми в този процес. България се опитва да се възползва от началото на присъединителните преговори, за да издейства от нея значителни отстъпки. Сред изискванията за продължаването на преговорите са: промени на официалното определение на македонския език, признаване на българската интерпретация на македонската история и това Северна Македония да се откаже от претенции за признаването на македонско малцинство у нас. Северна Македония изрично отказва някога да признае българската версия за македонската история и език, и всяка потенциална отстъпка, от страна на македонското правителство ще предизвиква обществена съпротива и негативност срещу българите, което би повлияло на предстоящите избори в Северна Македония. Този политически анализ твърди, че “ако българската стратегия цели сближение със Северна Македония, въз основа на общо минало и споделено бъдеще, то тогава пътят е съвсем различен.”

Журналист в Силистра твърди, че МВР фалшифицира обвинение срещу него

В много правни и политически теми става въпрос за прозрачността на различните държавни институции, и как тя може да бъде гарантирана. Скорошният случай с ареста на Димитър Пецов демонстрира какви стъпки се очаква да се следват от органите на реда и проблемите, когато ги прескачат. Освен това е добър пример за последствията от липса на прозрачност и доверие в държавата. Повдига и важни въпроси за свободата на медиите в България, чието развитие е важно да следите. 

Димитър Пецов е граждански активист и журналист на свободна практика в Силистра. Той бе задържан с 40 грама наркотици на 2 май. Пецов твърди, че не знае как пакетът е попаднал в колата му и че “явно някой е измислил историята, но не е достоверна”. Според него спрелите го полицаи са извършили няколко нарушения, а обискът е продължил по-малко от минута, като полицаите не са пожелали да отворят багажника на колата и директно са тръгнали да го обвиняват, още преди да е ясно съдържанието на пакета. Той отказва да подпише протокола от претърсването, защото на него не присъстват поемни лица, които да наблюдават като независими свидетели, действията на униформените. По случая вече има образувано разследване за притежание на наркотици.

Димитър Пецов е известен с делата си за достъп до информация, които от години води срещу общината в Силистра. От около 2 години е сътрудникът на Антикорупционния фонд в града. През август 2018 г. е нападнат в дома си от неизвестен въоръжен мъж, който му чупи едната ръка. Той свидетелства кой според него е нападателя, но прокуратурата не открива достатъчно доказателства и разследването е спряно без по него да бъде привлечен обвиняем. През февруари тази година, Пецов е подал нов сигнал, този път за заплаха. Той твърди, че координаторът на местната структура на ГЕРБ Тодор Тодоров се е заканил да го “смачка”. Не са открити доказателства и проверката завършва с отказ за образуване на досъдебно производство. 5 дни преди ареста си, Димитър Пецов подава заявление до Областната дирекция на МВР в Силистра, с искане да бъде разкрита самоличността на анонимен дарител, който осигурява храни и напитки за полицаите, охраняващи контролно-пропускателните пунктове в града. До момента не е получил отговор.

Протест на проруската партия “Възраждане”

Фалшивите новини и дезинформацията имат огромни вреди, както видяхме с протестите в САЩ и огромния брой починали от коронавируса там. В България наблюдаваме подобна ситуация, макар и в по-малък размер, която все пак говори за притеснителната глобална тенденция за липса на информираност. Макар протестите все още да са забранени заради пандемията, партията “Възраждане”, която няма представители в парламента, организира протест с няколко стотин души пред Народното събрание. Лозунгът на протеста бе “АЗ ИЗЛИЗАМ за правото ми на нормален живот”. Главно е срещу правителството и срещу влизането на България в чакалнята на Еврозоната (нещо, което е задължително според договора за присъединяване на България към ЕС). Важно е да се отбележи, че също така имаше и плакати срещу Бил Гейтс и задължителното ваксиниране на децата – две теми, за които в момента има множество конспирации в глобален мащаб. Протестът бе излъчен на живо от Българска свободна телевизия, която е собственост на БСП. Задържани са осем души, а МВР обяви, че има “грубо нарушаване на противоепидемичните мерки по заповедта на министъра на здравеопазването”. 

Препоръки:

  • Този анализ показва политическите и социалните проблеми пред Европа и най-вече ефектът им върху кооперацията между различните държави и доверието на гражданите към ЕС. А тази статия ще ви даде информация за две български организации, които се борят с неверните митове за ЕС.
  • В САЩ вече се знае кои ще бъдат двамата финални кандидати за президент – Доналд Тръмп и Джо Байдън. Тази статия за някои проблеми, свързани с изборите.
  • Проблемите на Перник продължават, макар и да остават незабеляани на фона на пандемията. Алтернативният опит за снабдяване на града с вода се оказа неефективен, а след това два квартала бяха наводени и топлата вода спря перманентно. Повече по темата и всички, които са знаели какво предстои, но не са решили проблема тук. Може да си извлечете примери за неефективна политика на локално ниво. 
  • Тази статия, обобщаваща доклад на “Фрийдъм хаус” за държавите в преход към демокрация и най-вече сериозните проблеми на България в тази сфера.

 

Автор: Ани Попова, сектор „Обучителни ресурси“