Новини от Великобритания: Подписване на споразумение за свободна търговия със Сингапур

В четвъртък (10 декември) Сингапур и Обединеното кралство подписаха споразумение за свободна търговия, покриващо търговски отношения, струващи повече от 22 милиарда долара. Направеното споразумение прилича на това между Сингапур и Европейския съюз. То е част от търговските преговори на Обединеното кралство, чиято цел е създаването на търговски пактове за времената, когато приключи преходният период с ЕС. Според него, тарифите са премахнати и на всяка от държавите се дава достъп до пазарните услуги на другата. Задълженията ще отпаднат през ноември 2024 г., когато пактът между ЕС и Сингапур също ще бъде елиминиран.

Използвана литература:

https://www.bbc.com/news/business-55255082

Китайската политика на малтретиране на други държави

Когато някоя държава застраши интересите на Китай или представи наяве някое нейно злодеяние или престъпление, правителството ѝ започва бързо да се разпада. Други се предават след дълги продължителни заплахи, търговски бойкоти (тези бойкоти са много подходящи за дебат, в който да се оцени тяхната ефективност, например бойкотът между Китай и Австралия, за който можете да прочетете повече тук) и отмяна на официални събрания. Оказва се, че тази политика работи, защото почти всички държави, в крайна сметка, изпращат иск за мир. Напоследък, лидерите на Комунистическата партия започват и публично да унижават държави, съюзници на Америка.

Използвана литература:

https://www.economist.com/china/2020/12/05/how-chinas-bullying-could-backfire
https://www.news.com.au/finance/business/boycotting-chinese-businesses-and-products-will-do-more-harm-than-good-to-australia/news-story/6c9fffbfb24b20532f7af47b1e30bec1

Настоящите загуби на американската валута и влиянието ѝ в България

В момента американският долар все по-рядко намира приложение в живота на българите, но въпреки това влиянието на валутата в България не е изчезнало. От месец март тази година досега щатската валута губи около 11 % от стандартния си курс. По този начин американските стоки и продукти стават по-изгодни, но за хората, притежатели на американски активи, това води до тежки парични загуби. Основната причина за този спад във валутата е икономическата криза, следствие на коронавируса, и политическата дисхармония отново през времената на световната здравна криза. За да се запознаете с останалите фактори, довели до този резултат, разгледайте линка.

Очаква ли се този спад да продължи?

По данни на вестник „Капитал“ и финансови групи, работещи съвместно с него, се очаква американската валута да поевтинее с още 5-10 % спрямо другите валути, което ще облагодетелства пари като австралийския долар, еврото, швейцарския франк да достигнат най-високите си стойности спрямо курса на долара. В момента 1 евро е сравнимо с 1.21 долара, а 1 долар с – 1.63 лева.

Използвана литература:

https://www.capital.bg/moiat_capital/investments/2020/12/11/4150365_propada_li_dolarut/
https://www.investopedia.com/articles/forex/051115/top-economic-factors-depreciate-us.asp

Новини от Близкия Изток: Преодоляване на спора между Катар и Саудитска Арабия

През 2017 г. настъпва една от най-големите политически кризи в Близкия Изток, засягаща най-вече Катарската държава. Общо девет държави скъсват икономическите си и политически връзки с Катар (в началото само пет: Саудитска Арабия, Обединени Арабски Емирства, Египет, Бахрейн и Йемен, а по късно и: Мавриций, Малдивите, Либия и Мавритания), а катарците (вкл. и дипломатите) са принудени да напуснат съседните държави в срок от две седмици.

Последиците

Има няколко основни последици:

  • Саудитска Арабия скъсва всички свои връзки с Катар по море, въздух и земя, а Арабските Емирства затварят своите пристанища и летища за полети и кораби от Катар;
  • Fly Dubai, Gulf Air и Emirates спират всички полети от Доха, а Qatar Airlines спира всички полети към Саудитска Арабия;

Независимо от факта, че Катар е богата на нефт и природен газ, храната на катарците е вносна, а когато връзките между държавите са прекъснати, цената ѝ става изключително висока. Също така, поради факта, че Qatar Airlines не може да използва въздушното пространство на гореспоменатите страни, това довежда до увеличаване на разходите за гориво, времето на полета и съответно – цените на билетите.

Причината за кризата

Основната причина за кризата е постоянното критикуване на Катар от Gulf Cooperation Council (множество от няколко арабски страни, за повече информация тук) за предполагаемото подкрепяне на Muslim Brotherhood, стогодишна ислямистка групировка, която се определя като терористична организация според Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства. За повече информация, относно причините за кризата – тук.

Преодоляване на спора

По данни на CNN, Саудитска Арабия и Катар са направили няколко значителни крачки към разрешаването на конфликта, споменава се на дипломатическа конференция, провела се на 4-ти декември.

Използвана литература:

https://edition.cnn.com/2020/12/04/middleeast/saudi-qatar-dispute-progress-intl/index.html
https://edition.cnn.com/2017/06/06/middleeast/qatar-middle-east-diplomatic-freeze/index.html

Новини от Австралия: Австралия си партнира със САЩ за създаването на свръхзвукови ракети

Австралия взема участие в създаването на свръхзвукови ракети (информация относно механизма на действие тук), заедно със Съединените Щати с цел отбрана и военно противопоставяне на Китай и Русия, които разработват подобни оръжия. Австралия е заделила до 9.3 милиарда Австралийски долара тази година за бързи и високообхватни ракетни отбранителни системи, както и за проучването относно ултразвуковия проект. Тези ракети имат скорост пет пъти по-голяма от скоростта на звука, а комбинацията от скорост и маневреност ги прави трудни за проследяване и прихващане. През 2019 г. Русия разположи първите си свръхзвукови ядрени ракети, докато Пентагона, където са тествани подобни ракети през 2017 г., имаше за цел да се снабди с полеви свръхзвукови бойни ракети до средата на 2020 г.

Използвана литература:

https://edition.cnn.com/2020/12/01/australia/hypersonic-missile-australia-us-intl-hnk/index.html