Протестите в Тайланд 2020
През последните четири месеца протестиращи отново излязоха на тайландските улици, искайки разпускане на правителството, военните власти, както и реформи в монархията. Демонстрациите в Югоизточна Азия не са нещо необичайно, но разликата този път е, че една от основните цели е да се въведе под отговорност кралското семейство. Повечето от демонстрантите са млади (някои от тях са дори ученици и студенти), които са израснали във времена на държавни преврати и различни политически кризи.

Как и защо започнаха протестите?
Настоящото неспокойствие и вълнение започва в Тайланд през 2014 г., когато военните узурпират властта на правителството чрез преврат, воден от генерал Прают Чан-Оча, който оттогава става министър-председател. През 2016 г. е проведен референдум относно конституционна промяна. Критици на референдума смятат, че той предлага само частична форма на демокрация и укрепване на тайландското военно управление. Много от хората не намират този референдум за справедлив. Основен акцент пада върху закона за клеветата (Lèse majesté, за повече информация [2]), обидата или заплахата на краля и кралицата. Всеки, който наруши закона, е заплашен с отнемане на правото на свобода от 3 до 15 години. През 2019 г. се провеждат избори и ген. Прают е преизбран за министър. Критиците твърдят, че изборите са нагласени в негова полза. Превратният момент за протестиращите е забраната на Партията на бъдещето (Future Forward party, основната опозиция, която критикува влиянието на тайландските власти над политиците) от Конституционния съд през февруари тази година. Хиляди хора се изсипаха на улиците в Банкок през февруари, но след удара на COVID кризата всички събирания бяха забранени, както и протестите. След отмяната на локдауна през юли протестиращите се връщат обратно по улиците.

Какви са исканията?
Демонстрантите имат четири основни искания: оставката на министър-председателя и смяна на правителството, конституционна реформа, край на тормоза от властите и реформи в монархията.

Защо протестиращите искат реформа, засягаща монархията?
Наследникът на крал Bhumibol Adulyadej, крал Maha Vajiralongkorn укрепва властта и богатството на монархията и увеличава своите конституционни права (нещо, което демонстрантите не подкрепят). Протестиращите искат премахване на lese majeste и кралят да се откаже от контрола си над богатствата на двореца, изчислени за над десетки милиарди долара.

Използвани източници:
https://edition.cnn.com/2020/11/18/asia/thailand-protest-constitution-vote-intl-hnk/index.html
https://www.bbc.com/news/world-asia-51585347
https://news.sky.com/story/thailand-protests-why-are-thai-people-protesting-and-what-is-the-significance-12121701

Оксфордската ваксина за Covid-19 и нейното значение

Огромно количество въпроси бяха зададени след като Оксфордския университет и AstraZeneca (Британско-Шведска фармацевтична компания) разкриха успешните резултати от опитите над ваксината за Covid-19. Средната ефикасност на ваксината е 70%, което е по-малко от тези на Moderna и Pfizer (американски биотехнологични и фармацевтични компании). Въпреки това тази ваксина може да се докаже като по-значима за света за разлика от другите две. AstraZeneca обеща да снабди слабо и средно развитите страни със стотици милиони дози и да достави ваксината до бази с нестопанска цел. Тази ваксина е доста по-евтина от останалите и би било по-лесно да се транспортира и разпространи в развиващите се страни, тъй като не се нуждае от  съхраняване при ниски температури.

Обещанията за помощ
АстраЗенека обеща 300 милиона дози от нейните ваксини на СЗО и CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, за повече информация [4]), за да се подсигури разпределението между 92 развиващи се страни. АстраЗенека споделя, че очаква да произведе до 3 милиарда дози от ваксината през 2021 г., докато Пфайзер и Модерна споделят, че могат да произведат до 1.3 и 1 милиарда ваксини през 2021 г. Оксфордската ваксина струвa приблизително три-четири дола за доза, тази на Пфайзер приблизително 20 долара, а на Модерна – 32-37 долара.

Използвана литература:
https://edition.cnn.com/2020/11/28/health/oxford-astrazeneca-vaccines-developing-countries-intl/index.html

Белият Дом обмисля премахване на ограничения за пътуване на европейците
Белият дом силно обмисля премахването на ограниченията при пътуването на хора от Европейския съюз и Великобритания. Дискусиите за отмяната на рестрикциите (които забраниха пристигането на повечето чужденци, които са били в Европа две седмици преди да се появят обратно в САЩ) започват преди няколко седмици. Представител на администрацията споделя, че Американският център за контрол и превенция на заболяванията (US Centers for Disease Control and Prevention) има опасения относно тази идея, но агенцията не може да предотврати този правителствен ход. Предложението идва във време, когато САЩ са изправени пред най-тежката фаза на коронавирусната криза, което важи и за повечето европейски държави, изправени пред високи нива на случаи на Covid-19. Въпреки всичко, рестрикциите няма да бъдат отменени преди Щатите и европейските страни да издадат протокол за безопасно пътуване.

Използвана литература:
https://edition.cnn.com/2020/11/25/politics/us-travel-restrictions-europe-coronavirus/index.html

Тенденцията на уговорените сватби в Индия – затихване през последните години
Уговорените бракове са традиция в обществата на т.нар. Голяма Индия (множество от страни и региони в Южна и Югоизточна Азия, които са били повлияни от индийската култура поради исторически причини, за повече информация: [1]).
Какъв е механизмът на уговорения тип сватби
Уговорените бракове датират още от преди няколко века като метод на семействата с висок статус в обществото да си задържат мястото в йерархията. Изпраща се информация за детето на семейни приятели, на местен свещеник и дори на платен събирач (matchmaker) с цел да се намери подходящ партньор. Популярните в Индия сватбени сайтове (подобни на сайтовете за запознанства) насърчават хората да публикуват по-лична и интимна информация, като работно място, доходи, религия, тегло и (за жените) фигура на тялото. Много от индийските семейства приемат тази информация за есенциална при създаването на успешна връзка, но по-либералните индийци я определят като дискриминираща.

Преди сватбата
Ако партньорите се харесат, те започват да ходят на срещи и след това от тях се очаква да вземат решение дали сватбата ще се състои. За разлика от старите, модерните уговорени бракове дават повече права на партньорите.

Еволюцията на уговорените бракове и малко статистика
Разпространението на новите тенденции предразполагат към промяна на статуквото и съответно изчезването на някои традиции. Въпросът с уговорените бракове не седи така. През последните 30 години средната възраст на жена да се омъжи се променя от 19,3 години през 1990 г. до 22,3 години през 2020 г. Фактор определящ тази възраст е и тяхната среда на живот. Например в селските региони средната възраст за омъжване е 21,8 години през 2019 г., но 23,4 години в градски райони (според правителствена статистика). Една от причините за това е, че за последните години индийската жена остава в сферата на образованието за по-дълго. Някои се записват в университет, защитават научна степен, което им дава повече възможности за кариерна реализация преди да се омъжат.

Използвани източници:
https://edition.cnn.com/2020/11/18/asia/indian-arranged-marriage-dst-intl-hnk/index.html
https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-science-behind-behavior/201511/why-are-so-many-indian-arranged-marriages-successful?page=1