Новини от Южна Америка: Сенатът на Аржентина одобри законопроект за легализация на абортите

Аржентинският сенат одбри законопроекта относно легализацията на абортите в сряда (30.12) по време на историческо гласуване, при което мнозиството защити правата за аборта. Сенатът гласува 38 на 29 да даде права на милиони жени достъп до легално прекратяване на бременността според нов закон, удобрен от Президента – Алберто Фернандез. Огромни тълпи от активисти, подкрепящи аборта, и антиаборт агитатори се събраха пред Парламента на Аржентина в очакване на решнието от политическия дебат. Законът легализира абортите във всички възможни случаи и сценарии, стига да бъде направен до 14 седмици след началото на бременността. До момента абортите в Аржентина бяха позволени, когато бременноста е резултат от изнасилване или застрашава животи или здравето на родилката. При всяко друго обстоятелство, абортът се счита за нелегален и се наказва с до 15 години лишаване от свобода. Застъпници на аборта се надяват решението на Аржентина да зароди подобни движения в други държави от Латинска Америка.

Използвана литература:

https://edition.cnn.com/2020/12/30/americas/argentina-abortion-senate-vote-intl/index.html

Новини от Великобритания: Великобритания одобри Оксфордската ваксина

Великобритания стана първата страна, която одобри Оксфордската ваксина, разработена съвместно с фармацевтичната компания AstraZeneca. Основната причина за вземането на такова важно решение е фактът, че през последните седмици се наблюдава изключителен ръст на заболели от коронавирусната инфекция и отркритието на мутиралата форма на вируса, която наявно е много по-заразна и опасна. Първите ваксинации се очаква да бъдат осъществени в понеделник, 4-ти януари. Страната е поръчала 100 милиона дози – достатъчно количество за ваксинацията на 50 милиона души. Общо с поръчката на ваксини от Пфайзер/BioNTech, Англия разполага с нужното количество за ваксинация на цялото население. До момента 600 хиляди души са ваксинирани. В обзора от ноември можете да се запознаете с информацията относно механизма на ваксината (линк към обзора, тук).

Използвана литература:

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2020/12/30/4158279_velikobritaniia_odobri_vaksinata_na_oxford-astrazeneca/

Новини от България: Трайна тенденция за увеличаване на излекуваните спрямо новозаболелите

На 31ви декември по време на пресконференция (брифинг на щаба) министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че се наблядава трайна тенденция на увеличаване на излекуваните за едно денонощие спрямо новозаболелите. По данни от Министерството има и тенденция за намаляване на смъртността, а страната ни вече е класирана на двадесет и четвърто място в Европейския съюз по заболяемост. В случай, че заболявоемостта се задържи под 200 на 100000, това би довело до отхлабване на някои от мерките. В момента заболяемостта е малко над 200 на 100000. Засега е отчетен сравнителен успех в първите дни на ваксинацията и се очаква пристигането на още 25 000 дози от ваксината на „Пфайзер“. По време на брифинга министърът награди със „Златен знак“ на Министерството на здравеопазването най – възрастната работеща медицинска сестра (Ценка Досева).

Използвана литература:

https://m.24chasa.bg/novini/article/9365830

Новини от Близкия Изток: Главният заподозрян по убийството на Рафик Харири е признат за виновен

Главният заподозрян в бомбадировката през 2005 г., в която е убит министър-председателя на Ливан, Рафик Харири, бе признат за виновен в арбитражния съд в Нидерландия на 18-ти август тази година. Салим Джамил Айаш е виновен заради членството му в терористична групировка, участваща в плануването на убийството на Харири. Останалите трима подсъдими – Асад Сабра, Хасан Онеиси и Хасан Хабиб Мереи – са признати за невинни в Специален съд за Ливан (Special Tribunal for Lebanon, STL) в Хага. При изслушването бе преценено, че няма достатъяно сведения за тяхното участие в бомбадировката.

Бруталното убийство на Хаири е сеизмично събитие в ливанската история. Милиардерът-политик е убит на 14 февруари 2005 г., когато бомба удря неговото автошествие близо до крайбрежието на Бейрут. Взривът разкъсва неговата охранявана кола и разрушава аркадата, убивайки 22 човека и ранявайки над 200 други.

Използвана литература:

https://edition.cnn.com/2020/08/18/middleeast/rafik-hariri-verdict-killing-lebanon-intl/index.html
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BA_%D0%A5%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B8

Новини от Азия: Хиляди хора на протест в Непал срещу разпускането на парламента

Хиляди опоненти на министър-председателя на Непал (Кхадга Прасад Шарма Оли, повече информация относно биографията му – тук) излязоха на протест на улиците в Катманду във вторник (29-ти декември), настоявайки за отмяна на решението за разпускане на парламента и иск за незабавни избори. Протестиращите, които обявиха на 20-ти декември, че решението на министъра е неконституционно, се изсипаха навън, независимо от ограниченията за събирне, наложени поради коронавирусната криза. Оли определя вътрешните негодувания и липсата на сътрудничество в неговата партия като основен мотив за вземането на това решение. Според полицейски данни, поне 10000 човека са участвали в марша, което прави този протест един от най-големите, които държавата някога е наблюдавала. Повече информация относно политиката за разпускане на парламента в Непал – тук.

Използвана литература:

https://www.bbc.com/news/world-asia-55479586
https://edition.cnn.com/2020/12/29/asia/nepal-protests-intl-hnk/index.html