Преди седмица Ники Ангелов и Светлин Берков спечелиха първото място на състезанието SDA Open 2016. Ники споделя съветите си относно това какво може да направите, за да се подобрите – не само за да стигнете до финал.

1. Съотборникът ти е виновен!

Всъщност има много голяма вероятност съотборникът ти да е виновен за това, че не се представихте достатъчно добре на последното състезание. Има няколко причини за това, но намирам тази за най-важната: добри дебатьори не печелят състезания, а добри отбори! Най-вероятно би искал да вземеш най-добрия говорител от клуба/училището си и да си направите отбор, за да имате най-голям шанс за успех. Истината е, че зад добрите аргументи и анализи стоят добри отбори с допълващи се знания, които се разбират помежду си. Важно е да се разбере нещо – най-добрият съотборник за теб понякога няма да е най-добрия говорител, нито пък най-добрия ти приятел. Това ще е човекът, с когото си пасвате.
Ама какво значи да си пасваме? И как да го намеря този велик индивид, с когото ще печелим състезания? Да се разбирате. И с опита. Доста прости отговори. Да се разбирате значи да се изслушвате, да знаете какви са добрите и лошите страни на другия и съответно как да си помагате.
Ако знам, че Берков понякога си разбърква речите и забравя анализ – често го карам да си структурира графично речта, да пише по-разбираемо, да номерира анализи и т.н. Нещо толкова фундаментално той няма да оправи след 2 речи, а ще трябва да му напомням малко по-често. Въпреки това Берков има много специфични знания и анализ на аргументи, който аз не мога да имам и смятам за полезни. Заради проблема си със структурата Берков може да не е най-добрия оратор в клуба ни, но ако решим да говорим заедно той ще започне да прави много по-структурирани речи с моя помощ, а аз ще имам много по-добри анализи. Двамата заедно ще можем да победим двама човека, които говорят доста добре и имат средно добри аргументи. Така се правят добри отбори. Колкото до намирането на такъв човек – важното е да пробвате да сте в отбор с различни хора, с различни добри и лоши страни. Поуката е да не избягвате по-свития говорител в клуба ви само защото не прави пламенни речи като някой друг. Този съвет трябва да се вземе под внимание и за всеки ръководител, който например трябва да сформира няколко отбора преди състезание.

Та, следващия път се запитай дали със съотборникът ти не си пречите взаимно, защото не сте най-добрата комбинация. Може да се харесвате като хора, като дебатьори, но въпреки това нещо да не достига. Най-вероятно в вие сте двама дебатьори, които говорят добре и правят средно добри аргументи. Хората работят различно в различна среда. Harish Natarajan и Michael Dunn Goekjian бяха двамата най-добри говорители на световното миналата година. Въпреки това загубиха финала, защото не бяха най-добрия отбор на този финал.

 

2. Корупция! Съдиите са виновни!

Ще засегна тази болна тема само дотолкова, за да дам полезни съвети за манталитета на повечето от нас. В крайна сметка пак има само едно важно нещо, което трябва да знаете.

Няма значение дали съдията е добър или лош в повечето случаи. Дори пред вас да не стои международно призната личност, все пак има човек, който мисли, слуша и отсъжда на базата на средностатистическите си знания. Ако не успеете да убедите този обикновен човек, представляващ съдията в случая, значи можете да подобрите нещо! Това значи, че има какво да научите от този съдия и можете да сте по-добър следващия път. В крайна сметка, тази игра винаги ще бъде субективна до някаква степен и винаги ще включва това до колко например са интуитивни нещата, за които говорите, до колко са разбираеми и какъв е начина, по който ги представяте в контекста на дебата. Ако можете да разберете това, трябва да можете да разберете, че вашата задача е да сте способни да убеждавате всекиго спрямо ситуацията и позицията си.
Затова следващия път не мислете за това колко е сгрешил съдията в отсъждането си и как сте можели да отидете на финал заради тези точки. Помислете какво ви е казал и защо не сте успели да го убедите. Дали отсъждането е правилно или не е субективно, дали можете да се подобрите не е!

 

3. Темите!

Тук ще бъда по-кратък. Спрете да се страхувате от икономически, политически теми, или такива за международни отношения. Не знаехте нищо за този дебат в Северен Ирак, онзи за плоския данък или за двупартийната система. Добре! Отидете при съдиите и ги питайте. Отворете интернет и потърсете повече информация. Статии, видеа, дори обучения по дебати.
Ако пък си мислите, че единствените важни теми са гореспоменатите – грешите. Седнете и прочете малко философия, история и изкуство, за да сте по-добри в следващия кръг. Попълвайте знанията си и накрая дори да нямате купа ще има доста по-големи ползи за себе си в дългосрочен план.

 

4. Нямам приятели…

Тази точка е тук за новозараждащите се общества по дебати из страната или тези, които в момента търпят спад на популярност. Смятам да напиша отделна статия за това как можете да популизирате клуба си по дебати, защото знам какви са проблемите, които срещат хората из страната. Така че, не се колебайте да ми пишете по темата. Въпреки това, статията е главно за личностнотото подобрение на всеки дебатьор. И дори когато не сте заобиколени от много хора с много хъс за дебати, знайте няколко неща.

Интернет. Има безкрайно много материали, които могат да ви направят по-добър и да ви дадат като цяло много полезни и интересни знания. Има хиляди заснети обучения и те стават все повече. Засега повечето материали са на английски, но и това започва да се променя. Тази статия е и пример за такива материали, така че вече може да се чувстваш сякаш ставаш по-добър. 😛
И сам войнът е войн. Най-добрият говорител в света е ставал по-рано всяка сутрин, за да прави по една реч за правителство преди да излезе. Повтарял е това упражнение и вечерта с реч за опозицията на същата тема. Една подготовка на състезание ти отнема 15 минути и след това имаш 7 за говорене. Защо да не отделиш тези 22 мин. и когато не си на срещатата си по дебати? Това е много добър начин да се поддържаш във форма и да се подобряваш без обратна връзка, ососбено ако се записваш и излсушваш речите си за грешки или ги пращаш на някого. Придава гъвкавост на времето, което отделяте за дебати.
Обсъждайте. Ако излезеш с приятел/и в парка, на кафе, или там където ходи днешната младеж, защо не обсъдите нещо, което си чел някъде, някоя тема, която си видял, основни аргументи за двете страни, които бихте използвали. Може да се случва толкова лесно и непритискащо.

Поука: можеш да напредваш бързо без да отделяш чак толкова много време като приемеш дебатите като хоби извън срещите на клуба си, нещо което може да правиш навсякъде.

 

5. Не сме безгрешни, но сме истински.

Обсъждайки какво прави един отбор добър с мен, Иван Иванов стигна до един доста добър извод: „Най-добрия отбор е този, който успее да лимитира ситуациите, в които не е добър.“
Това, което Иван имаше предвид е именно, че в дебатите и особено на едно състезание има много аспекти, за които трябва да внимаваш. И макар всеки от вас да има много добри страни, често има и такива, които го карат да се страхува. Било то позиция в дебат, някакъв тип теми или заключаващите речи. За Иван отборът, който има най-малко такива ситуации най-често ще е този, който печели.
Виждал съм много отбори, които да правят невероятни речи и дебати, едва да продумват на следващия кръг. Заради темата, позицията или каквото и да е. Често в България е факт за много от отборите, и то най-добрите. За някои е икономиката, за други феминизма и т.н.
По време на кръговете Берков и аз имахме доста благоприятни позиции и успяхме да спечелим всички дебати, освен един. Тогава ние се намирахме в доста силна стая и трябваше да сме откриващо правителство. Може би най-трудната позиция за нас, тъй като за да спечелим, трябва за малко време и без речи преди нас да осъзнаем къде е дебата, кое е най-важнното, и така да развием и обясним аргументите си, че дори когато после са атакувани, да останат релевантни и силни. Изглеждаше доста трудно в стая с толкова опитни отбори. Загубихме.

Важната точка в тази история беше, че тогава осъзнахме това: това е позиция, в която би ни било много трудно да спечелим. Затова до края на деня използвах възможността да питам съдиите от кръговете за съвети как да подобрим представянето си от тази позиция, допитах се и до други дебатьори и фокусирах усилието си над тази дупка в знанията си. Не защото бях перкефтен в другите позиции, а защото знаех, че е важно да не съм поставен отново в една от тези „страшни“ ситуации. В крайна сметка на финала получихме страшната позиция, но аз се чувствах доста по-добре от предишния ден. Успяхме да спечелим.

Поука: търсете грешките си и се опитайте да ги поправяте. Опитайте се да работите не само над аспектите, които ви се отдават като някакви ораторски техники например, но и над това, което ви кара да се страхувате – слабостта ви. Ако не знаете коя е тя – питайте съдиите, учстниците, и ще намерите нещо. Превъзмогнете ли нея, всичко друго ще стане много по-добро. Защото какво е една ораторска техника, ако сте се справили с огромния си проблем с политически, икономически или каквито и да е други теми.