Британският парламентарен формат  е един от най-широко разпространените стилове дебати (особено на университетско ниво) и е официалният формат на световните и европейски първенства по дебати за студенти.

1) Този формат дебати имитира случващото се в Британския парламент, където всяко предложение се прави пред двете камари на парламента – на общините и на лордовете (House of Commons и House of Lords). По тази причина темите за дебат на английски и се формулират по следния начин „This House Would/Believes“

2) Ангажираността с чуждите аргументи е едно от най-важните неща в един BP дебат. По време на речта на всеки от говорителите, състезателите от противниковата страна имат правото да предлагата въпроси (points of information), които говорещият може да приеме или отхвърли.
Интересното в случая е, че начинът, по който се предлагат тези въпроси, се е запазил от дните, когато дебатите са се водели между въоръжен благородници с перуки, поради което при редлагане на въпрос, човек трябва да стане, изпъвайки едната ръка напред, за да покаже, че няма шпага, и че рязкото движение няма за цел раняването на говорещия. Междувременно другата ръка прави движение към главата … за да не падне случайно перуката на многоуважавания господин.
Макар и повечето дебатьори днес да не носят саби и перуки и дебатите вече да не са ограничени само до мъжката половина, традицията за предлагане на въпроси се е запазила и ние я намираме за особено чаровна. 🙂

3) Във всеки британски пармалентарен дебат участват 4 отбора – откриващо и закрващо правителство и откриваща и закриваща опозиция, като всеки отбор се състезава сам за себе си (т.е. всеки срещу всеки). Това го прави единственият формат, в който отбори, защитаващи една и съща теза, са в пряка конкуренция един с друг.

4) Българска следа: Световни шампиони в категорията „Английски като втори език“ за 2014 г. са отборът, представяващи университета в Берлин, част от който е и Десислава Кирова – българка, живееща и учеща в Германия, както и главен съдия на Sofia Open 2016. Ние от Асоциация дебати си пожелаваме скоро да имаме и шампиони, представляващи български университети.

5) Винаги сме казвали, че дебатите възпитават бъдещи лидери, нали? Е, такъв е и случаят с европескиятшампион по дебати от 2009 г. и обявен за най-добър говорител на две поредни световни първенства по дебати Sheng Wu Li, който е племенник на сингапурския министър -председател Hsien Loong Lee, и за когото се смята, че най-вероятно ще поеме управлението на страната след чичо си.

10835459_10152570913687901_434700262765659512_o