За Николай Ангелов и Светлин Берков, победата на SDA Open 2016 е трета подред, което ги прави един от най-успешните отбори в страната. В този кратък наръчник ще намерите техните най-важни съвети, които могат да са полезни на всеки дебатьор, независимо от неговия опит. 

Започваме с избора на съотборник – нещо, което е много важно за всеки един добър отбор. Според Ники, състезание не се печели просто от блестящи индивидуални говорители, а от добре работещи и сплотени отбори.

Няколко неща, които трябва да се вземат предвид:

 1. Двамата говорители да се разбират добре и да си пасват като хора, за да няма излишно напрежение или конфликти между тях и да има една приятелска обстановка по време на подготовка.
 2. Да няма огромна разлика в опита им, за да могат да работят с едно темпо и да се развиват заедно.
 3. Да имат различни добри и лоши страни и да не бъдат прекалено подобни във вижданията си, защото иначе настъпва еднаквост, която пречи в повечето дебати, особено в тези, в които се изискват много и различни гледни точки.
 4. Да намират време да работят и тренират заедно, тъй като без подготовка и упражнение е много по-вероятно един отбор да не е успешен.

В противен случай имаме двама приемливи говорители, които не е задължително да са добри в отбор, и които пречат на собственото си развитие.

 

Когато вече успешно сте си намерили подходящ съотборник, е време за подготовка преди самото състезание. Най-успешната тактика, която може да бъде приложена независимо от местоположението Ви включва:

 1. Чести срещи с партньора Ви по дебати, на които да обсъждате и развивате различни теми, като тези от европейски състезания например.
 2. Даване на речи един пред друг, за да подобрявате уменията си за говорене.
  Тук Ники и Берков съветват да бъдете максимално концентрирани в слушането на речите на вашия съотборник и след това да им давате конструктивна критика за начина им на говорене, структурата на речта и т.н. Когато двамата се подготвяте може например един от вас да бъде ОП, а другият- ОО, за още по-добри резултати.
 3. Активно търсене и разпращане на материали, които считате за полезни. Най-лесният начин за това е гледането на обучения и дебати от състезания онлайн и четенето на статии и наръчници.  
  За пример Ви даваме ето това обучение за фрейминг
 4. Търсене на помощ от по-опитни дебатьори и ментори. При възникването на каквито и да е въпроси, винаги е от полза да се попита някой от по-добрите и сме сигурни, че в повечето случаи ще бъде откликнато на молбата Ви с готовност.
 5. И последно, но не на последно място – използването на лист за подготовка или тъй наречения prep sheet, който да гарантира, че не пропускате нищо докато се готвите .
  Примерен преп шийт

 

След като вече сте работили заедно и сте научили много нови неща, идва време за един истински дебат. Ето какво правят тазгодишните шампиони от SDA OPEN 2016 в 15-те минути за подготовка.

 1. Не прибързват със създаването на аргументи, а вместо това размишляват върху основната тема за дебата, за да не дадат грешен кейс.
 2. Разглеждат темата от всички възможни гледни точки (особено ако се намират в долната камара).
 3. Чак след като са сигурни за какво е дебата, започват да развиват механизмите, по които работи техния кейс и започват да правят аргументи.
 4. След като измислят аргументи, започват да си задават много въпроси относно различните им аспекти , за да бъдат възможно най-пълни и развити и да няма логически противоречия в тях. Един от тях играе „адвокат на дявола“, за да тества за слаби точки твърденията им.

 

С това приключваме наръчника, поне засега! 🙂