Между 18 и 23 август българска група от осем ученици и двама треньори все участие в международното дебатьорско събитие Debating Threats to Democracy в Литва.

Събитието в Литва е част от двугодишен проект на Международната асоциация за дебати и образование (IDEA). В него участват 15 държави от Европа, като събитието в Литва събра над 150 младежи от Стария континент.

Цел на проекта е младите хора да се научат как да използват дебата като инструмент, с който да защитават демократичните ценности и да ги отстояват пред заплахите, надвиснали над демокрацията в наши дни. В рамките на събитието, участниците имаха възможност да се присъединият към медиен екип, който отразяваше събитието, да посещават лекции, насочени към конкретни умения или проблеми в обществото, или да се включат към екип, който разработваше предложения за политики (Policy briefs).

Резултатите от работа в проекта бяха представени в парламента на Литва, като от всички участници за един от презентаторите бе избран Мирослав Йонов, ученик от от ЕГ „Бертролд Брехт“ в Пазарджик. Гости в Парламента бяха Арнолдас Пранкевичус, съветник на Мартин Шулц, и Дорин Куросу, член на борда на Европейския младежки съвет. Двамата взеха активно участие при обсъждане на направените предложения и дадоха много полезни съвети на участниците.

Друг български младеж, Любомир Кирилов, завършил СУ „Свети Климент Охридски“ Троян и понастоящем студент първа година в Технически университет София, спечели конкурс за най-добро предложение за политика. Любомир се справи с конкуренцията от всички държави и ще е един от тримата участници, които ще имат възможност да представят предложенията си в Брюксел в края на месец ноември 2016г.

 

На връщане участниците пътуваха с президента Росен Плевнелиев, който ги поздрави за участието им и даде интервю пред Велина Пенчева.

 

Видео-дневник от проекта: