След всичките емоции от Национален дебатьорски форум 2017, днес ви запознаваме с една по-различна история. Тя е разказ за това как дебатьорите от клуба към СУ „Св. Климент Охридски“, град Троян намериха начин да си осигурят средства, с които да покрият таксата участие за събитието. Пламен Борисов разказва.

 „В Троян, изявите на дебатьорския клуб станаха нещо като традиция. На почти всеки голям празник представяме публични дебати на различни теми, които засягат България : “ТП съжалява, че днешните будители са в социалните мрежи”, “ТП ще издаде комикси по творбите на българската класическа литература”, “ТП вярва, че родолюбието е да останеш в България”. Последният публичен дебат беше с различна цел – искахме да съберем средства, за да отидем на форум.

Всички чакахме с нетърпение да обявят форума, но бяхме забравили, че участието струва малко повече от обикновено състезание. Затова решихме да съберем средства, като направим публичен дебат. Хубавото беше, че всички от клуба се включиха в организацията на събитието. Някои от нас се заеха да осигурят зала и да намерят спонсори. Други направиха поканите и дарителската кутия. Трябваше да измислим и подходяща тема, която да е любопитна за аудиторията. В крайна сметка се спряхме на “ТП вярва, че бъдещето е в малките градове”, понеже е актуално и вълнува троянците.

Като цяло събитието мина почти без фалове и публиката остана доволна. От обратната връзка разбрахме, че се е получил доста добър дебат. Това, което много ни зарадва беше, че публиката ожесточено обсъждаше темата и след събитието. Получихме и покана от председателя на общинския съвет в Троян да присъстваме на някои от дебатите в Общината, от която съвсем скоро ще се възползваме. В крайна сметка успяхме да съберем 560 лева, които ни бяха напълно достатъчни, за да си “олекотим” таксата за форума. Смятам, че най-важното, което получихме от това събитие е опитът. Разбрахме, че да организираш събитие не е толкова лесно, колкото изглежда.“


Имате интересна история или нещо вдъхновяващо се случва във Вашия клуб? Ще се радваме да чуем и вашите истории, свързани с  дебати. Свържете се с нас на info@debate.bg.