Дебатираш от много време, не се подобряваш? Съдиите продължават да ти казват, че нямаш достатъчно анализ, но не знаеш от къде да го вземеш? Приятелите ти се подигравт, че съотборника/чката ти те носи на всяко състезание? 

Всеки много добър дебатьор е минал точно по този път. Просто трябва да се научиш да използваш всяко състезание и всеки ресурс максимално ползотворно и да не приемаш резултатите от състезания лично.

1. Дебатирай възможно най-много.

Независимо дали има един, два или пет клуба в града ти, ходи на възможно най-много срещи. Не се притеснявай, никой няма да те върне – да се намери девети човек за дебат е по-трудно от да се намери 4ти за белот. Ако нямаш достъп до достатъчно клубни срещи, идентифицирай най-активните хора в града ти и ги мотивирай за дебат извън насрочените срещи (дори да е само горна камара).

2. Взимай възможно най-подробна обратна връзка и я прилагай.

На повечето състезания има един или два затворени кръга. След като обявят кой се класира за финал (и преди ти и съдиите ти да се понапиете), искай обратна връзка от хората, които са ти съдийствали затворените кръгове. Ако се замислиш, на състезания освен за хотел, си плащаме и за обратна връзка, вземи си я, плащал/а си я. Организаторите поемат разходите на добрите съдии от таксите за участие на отборите. Никога не се задоволявай с „нямаше достатъчно анализ“ като коментар на съдията. По възможно най-уважителен начин го попитай:
-Кой конкретен анализ не беше развит;
-Защо точно този анализ беше важен за дебата;
-Как можех да го развия (това няма значение за дебата, но понякога съдиите имат интересни идеи);
Най-често неопитните отбори пропускат да обяснят корелацията между анализа на аргумента и последствието (познато като „импакта”) от него. Ако попиташ съдията дали сте успели да направите връзката и как, може да ти послужи в перспектива. Много често добър анализ от един дебат може (с известни модификации) да се приложи към друг дебат. Ако започнем колективно да искаме по-подробна обратна връзка от съдиите, с времето те ще започнат да я дават без да има нужда да ги питаме. Това е много полезно за начинаещи дебатьори, които са неуверени, колебливи, ядосани или страхливи да потърсят съдията си след дебата за допълнителна обратна връзка.

3. Обмисли речта си и след като си я направил/а.

– По време на дебата: внимателно слушай речите след теб и когато чуеш материал, които директно опонира на някоя от твоите идеи, се опитай да го адресираш с въпрос или коментар.
-Вкъщи: Аз си пазя записките от всеки дебат с няколко думи от обратната връзка на съдията.Когато се прибера след състезание, ги оглеждам и мисля за по-убедителни аргументи или за по-благоприятен контекст. Ако съдията не е дал негативна обратна връзка (най-вероятно сме спечелили) мисля как мога да подобря аргументите на опониращите отбори (все пак имаш записки и за тях).

4. Гледай дебати в youtube.

Аз не съм учила английски след 5-ти клас и дълго време не ми беше особено лесно да дебатирам на този език. След като започнах да гледам речи от международни състезания, научих полезни фрази, наблюдавах как се структурират различни казуси и си откраднах цели късчета анализ, направени от най-добрите говорители в света. Ако не разбираш целите речи на английските отбори, препоръчвам да гледаш EFL (English as а Foreign language/английски като чужд език) категорията на WUDS (световното) или ESL (English as Second Language/английски като втори говорим език) категорията на EUDC (европейското) от последните 2-3 години. Записите на дебати ми помогнаха да се науча как да дебатирам теми, за които преди нямах знания (като икономически или относно съдебна система). Oxford Debating Union и Cambridge Debating Union редовно организират и заснемат публични дебати, на които канят и експерти. Форматът е различен, но дебатите са доста информативни и ни помагат да разберем за какво се борят от двете страни на някои от най-актуалните теми. Можеш и да си тренираш и whip/бич речите като гледаш дебата до тази реч и се опиташ да я направиш вместо говорителя от видеото. После гледай и направената в дебата реч. Целта е да сравниш двете представяния (малко е странно, че не знаеш какъв ви е екстеншъна, но на състезания съотборникът ти може да те изненада, така че тренираш и вникването по-дълбоко в речта му). Това е приложимо за всички речи, които те притесняват и искаш да подобриш. Отнема много време, но е по-полезно от всеки уъркшоп, които съм гледала.

5. Не чети новини, чети аналитични статии за поляризирани проблеми.
Чети си новини, но не за заблуждавай, че е достатъчно, за да си информиран. Насочи се към аналитични статии или клипове на дискусии между експерти. Новините са просто информативен инструмент – написани максимално опростено, така че всички хора да могат да ги разберат. Анализите слагат случилото се през деня в контекст и помагат да видиш какви теми могат да се паднат спрямо актуалните събития. Не е 100% сигурно, че ще дебатираш тема, свързана с актуалните събития, но повечето главни съдии гледат да изглеждат адаптивни към горещите дебати в обществото. Колкото повече четеш, толкова по-малко вероятно е да те изненедат с нещо за Северна Корея или Южнокитайско море.

6. Съдийствай (всяко трето състезание).
След като започнах да съдийствам, средноаритметичните ми индивидуални точки се вдигнаха с 2-3. Обяснявам си го с две неща: -След като си бил от другата страна, е много по-лесно да отсееш важните аргументи от не толкова значимите по време на подготовка за дебата; -Помага ти да анализираш един аргумент точно колкото е необходимо,без да губиш време от речта си в ненужни обяснения. След като бях съдия на няколко състезания, започнах много повече да ценя мнението на съдиите и да се вслушвам в обратната им връзка. Дори пред мен да не седи най-добрият съдия, той има критерий, по която е отсъдил дебата, и в обратната му връзка да има полезни елементи.

7. Поставяй си реалистични цели.
Хубаво е да отиваш на всяко състезание с идеята, че ще го спечелиш, но винаги трябва да си наясно какви фактори стоят пред теб: -тренирал ли си редовно; -сработил ли си се със съотборника си; -информиран ли си за събитията по света; -главните съдии имат ли тенденция да дават теми, за които не знаеш достатъчно. Доброто ти представяне на състезание зависи от всички тези и още много външни условия. Не се отчайвай ако не се класираш на полуфинал, а си постави цели, които зависят изцяло от теб (пример: „ще поставям рамка на дебата всеки път, преди да започна с аргументите”; „ще имам „импакт” във всяка реч”; „ще си водя по-разбираеми записки” или генерално подобряване на слабите ти места). Аз си поставям цели на база обратната връзка на съдиите от последното ми състезание/тренировки.

8. Не обвинявай никого.
Без значение какво се е случило на състезанието, се опитай да се забавляваш на сошълите и ще ти останат само хубави спомени. Ако имаш съмнения, че дебатът е отсъден несправедливо поради лични причини, потърси „екути офисъра” (човека, отговарящ за справедливостта/толерантността), и му сподели.Взетото решение за позициите в дебата няма да се промени, но съдията ще си понесе последствията. Трябва да приемеш, че в дебатите има доза късмет и се случва някой по-слаб отбор да се класира на полуфинал вместо теб. Не е краят на света и не трябва да се демотивираш. Дебатите стават по-лесни, когато натрупаш опит.Сигурността, че ще спечелиш някое състезание, често е измамна или го прави безинтересно.

9. Потърси помощ (+откровения на автора)
Ако си сигурен/а, че правиш всички тези неща, но не ти помагат, потърси помощ от някой дебатьор, когото уважаваш. Много хора се притесняват да се свържат с по-добри от тях дебатьори, но повечето компетентни състезатели/съдии са много отзивчиви (дори и да изглеждат агресивни по време на дебат). Това ще проработи само когато: -имаш ясна идея какво искаш да подобриш; -наистина се опиташ да следваш съветите му/ й. Можеш и да запишеш 2-3 речи и да ги изпратиш на няколко по-опитни лица, за да ти дадат обратна връзка. Една много добра дебатьорка от Австралия /печелила световното/ ми помогна по този начин и за няколко седмици значително си подобрих речите като министър-председател /РМ/ и начина, по който обмислям темите във времето за подготовка. Резултатът си заслужаваше супер странния мейл, който й написах, за да се свържа с нея.

– Моника Найденова