Интервю с национален шампион по дебати на България

Днес ще ви представим Захари Николаев. Хари е на 19 години и учи право в Кеймбриджкия университет. Споделя, че все още се занимава активно с дебати. През свободното си време обича да пише и понякога практикува джогинг. 

Как реши да започнеш да се занимаваш с дебати?

Хари е разказвал много пъти историята за първата му среща с дебатите. Накратко когато е бил 9ти клас си е търсил хоби, свързано с публичното говорене. Изборът е бил между дебатите и Модел обединени нации. Хари избира моментално на база цената на състезанията, но в последствие осъзнава, че дебатите се превръщат във важно нещо за него.

Какво са дебатите за теб?

На този въпрос отговоря, че дебатите за него са много забавно нещо. Научава нови неща за света, подобрява организационните си умения, противопоставя и разграничава идеи, и паралелно с това се забавлява с приятели като получава материал за миймове .

H3: Каква беше мотивацията ти да влезеш в националния отбор?.

Интересен факт е, че Хари е бил пет поредни години част от Националния отбор и през 2020 години започва да тренира тогавашния отбор. Първоначално той се е записал за селекцията, защото е искал да види какви възможности за дебати е имало отвъд клуба му. Искал е да разшири дейността си, защото по това време е ходил на много малко състезания. С течение навремето всички членове на Националния отбор през годините са ставали семейство за него. 

Какъв е най-хубавият ти спомен с отбора?

За Хари най-хубавите спомени са всеки един момент, в който са се опознавали и са си ставали по-близки.

Какво ти дадоха дебатите?

Дебатите са го научили как да се ангажира с чуждите идеи, как да развива и подрежда своите. Споделя, че до голяма степен уменията, които е развил благодарение на дебатите, са му помогнали с приемането му в Кеймбридж. 

Кой тип теми предпочиташ и защо? 

Най-много харесва темите свързани с изкуството. За него те са по-нестандартни и изискват разнообразни анализи.