След оспорвания финал за начинаещи на SDA OPEN 2016 (за тези, които са го изпуснали, запис тук), взехме кратко интервю с победителите, отбор „Асоциални и банални“ – Елия Панчова и Ива Комсийска, и най-добрият начинаещ индивидуален говорител – Моника Беркова.

Ели и Ива са от Пазарджик и учат в езикова гимназия „Бертолт Брехт“ с английски и немски език. Част са от клуба към Младежкият дом в града и научават за дебати чрез Александър Венчев, който основава клуба и е техния първи ментор. Той им дава основните знания за дебатите и според тях “Без него и всичко, на което ни е научил, нещата които сме постигнали до момента не биха били възможни.”

Подготовката им за SDA Open 2016 е интензивна, особено в периода октомври – декември. Често са дебатират по 2-3 пъти на седмица, при всяка възможност и условия, понякога на пейка, в кафене или мол, независимо дали ще има достатъчно хора за цял дебат. Искат да използват възможността да благодарят на всички дебатьори от клуба им, както и на треньора им – Мирослав Йонов, който също ги е научил на много.

До момента за тях не се е откроила най-трудна тема, но намират за най-сложни тези, които са свързани с икономика. Това е и най-големият им страх по време на SDA Open 2016 – да не се падне прекалено сложна икономическа тема. Любимата им тема е „Това правителство съжалява за американската мечта“, дадена на финала на Пазарджик Оупън 2016. Там те виждат най-добрите дебатьори в страната, които ги стимулират да продължават да се развиват и да следват техния пример.

Въпреки че посвещават голяма част от времето си в подготовка за състезания, те не си поставят твърде високи цели. Когато не очакват твърде много, никога не са разочаровани – дори си изкарват по-добре и накрая винаги печелят – понякога един уикенд с приятни хора, атмосфера и спомени, а в този случай и удовлетворението от победата.

Нещо важно, което им донася дебатирането е стимул да размишляват по различни въпроси, на които не биха обърнали внимание иначе. Благодарение на дебатите те се запознават с хора с подобни интереси и най-вече такива, които умеят да мислят и да изразяват мнението си, и им служат за пример. За тях дебатите са както приключение, така и семейство, благодарение на което обикалят страната, откриват приятели и се забавляват.

Представяме ви и най-младият участник в тазгодишното издание на SDA Open 2016, който спечели приза „Най-добър начинаещ говорител“ и се класира в топ 10 говорители в цялото състезание – Моника Беркова.

Моника е на 13 години, от София и учи в 73 ОУ-Владислав Граматик. Член е на „Клуб дебати- Център“. Нейните хобита и интереси са да рисува, тренира ориентиране и уиндсърф през лятото. Също така наистина обича да чете всякакви книги и, разбира се, да дебатира.

Първия път, в който отива на дебат, не подозира колко ще й хареса. Тогава брат й я взема, като и двамата имат намерението тя единствено да гледа, но интересът й се разпалва и започва да ходи на срещи на клуба редовно. Когато разбира за SDA Open 2016, не смята да се запише, но в последствие намира съотборник и се решава. През по-голямата част от подготовката си чете материали, свързани с международни теми и политика, тъй като те й се струват най-трудни и е най-малко подготвена за тях. Времето, прекарано в четене, й помага да научи неща, важни както за състезанието, така и за напред.

Най-трудната тема, на която е дебатирала някога е „Това правителство съжалява за ремилитаризацията на Япония“, тъй като не е особено запозната с отношенията на Япония с други държави. Любимата и тема е от SDA Open 2016 – „Това правителство ще криминализира откупите“. Харесва й, защото се е получил динамичен дебат с много и различни аргументи и оборвания от двете страни.

Основната причина да започне да се занимава с дебати е, че те й дават различна и непозната среда, която я подтиква да учи и размишлява за нови неща. Също така й дават възможности, които смята, че не може да открие на друго място – запознанство с нови хора с различно мислене и нови знания.

Автор: Вяра Николова