За тези, които пропуснаха последното издание на SDA Open, победата успяха да извоюват Николай Ангелов и Светлин Берков, като вторият стана и най-добър индивидуален говорител за цялото състезание. А ние успяхме да извоюваме интервю с тях.

За пръв път дебатират заедно като отбор през май, на състезанието „Актуално@СУ“, където Ники избира за съотборник тогава начинаещия Берков, защото вижда потенциал у него. И резултатът за двамата е удовлетворяващ – още на първото им състезание отиват на финал и оттогава решават да станат отбор за постоянно.

Отдават успеха си на няколко факта:

  1. Наистина сериозна подготовка и работа в екип
  2. Техните клубове по дебати, на които са изключително благодарни за подкрепата и уменията, които са получили от тях. (Берков е президент на клуба по дебати в НГПИ „Св. Лука, а Ники- на този в I Английска езикова гимназия)
  3. Десните им виждания. За тях това е неделима част от тяхната същност и смятат, че да бъдат един от малкото консервативни отбори в дебатьорското общество им помага в много ситуации.
  4. И, разбира се, на техните семейства, които ги насърчават да се занимават с това хоби, подкрепят ги и спонсорират техните участия както в регионални, така и в международни  състезания.

Любимата им сфера за дебати е политиката, защото активно се интересуват от всичко, свързано с нея и имат изградени мнения по най-важните политически въпроси. Като най-интересна тема на SDA Open 2016 определят: „Това правителство подкрепя тигровото родителство“, поради нейната нестандартност.

Двамата смятат, че прекалено трудни теми няма, а само недебатируеми и недостатъчно добре осмислени такива. За тях ако има очевидна точка на сблъсък и равнопоставеност на идеите, винаги може да се получи качествен дебат. Като всеки друг отбор, обаче, се затрудняват при даване на по-различни теми, за които нямат много знания. Пример за това е „Това правителство вярва, че Израел трябва да приватизира пунктовете за допълнителна защита при Палестина“, която беше дадена на международно състезание в Белград.

Тъй като достигат финалната си цел, а именно да спечелят всички регионални състезания, в които участват в рамката на тази година, Ники и Берков смятат да се „пенсионират“ като отбор и да се състезават заедно само на международни събития. Това не означава обаче, че прекратяват всички дейности, свързани с дебати, а напротив- за в бъдеще искат да продължават да водят и развиват клубове, да трупат опит като съдии и да обучават и развиват потенциала на начинаещи дебатьори.

Мотивацията им за развитие в тази сфера, обаче, леко се различава. Ники вярва,че за тези две години, в които се занимава с дебати, е израснал най-много като личност и характер, благодарение на своите ментори, а неговият мироглед към живота се е променил за добро. Берков, от своя страна, смята че дебатите са нещо, в което е добър натурално, за разлика от повечето неща, с които се е занимавал до момента. И двамата намират много и добри приятели в дебатьорската общност и за тях хора, които се интересуват от толкова много неща и говорят за тях по интелигентния начин, по който го правят, не могат да бъдат намерени другаде. За тях това гражданско общество създадено от хора, които имат какво да кажат и имат идеи, които да защитават, е безценно и е важно да продължава да се развива и за в бъдеще.

А на най-важният въпрос: кой от тях прибира купите, отговорът е прост – хвърлят монета, като за момента съотношението е 2:1 в полза на Берков.

 

Автор: Вяра Николова