Менторската програма на АДБ групира начинаещ и напреднал дебатьор по двойки. Напредналият дава  дава упражнения и задачи на начинаещия и следи прогреса му. 

Асоциация дебати България е насреща да предостави примерни упражнения, помощни материали и дори примерна програма за обучения, но двойките ще имат пълна свобода сами да изберат какви дейности да извършват и как да си ги организират. 

Каква е целта на програмата?

  • Подобряване нивото на дебатьорите чрез дистанционна онлайн менторска програма, която да компенсира за липсата на състезания и обучения по време на пандемията. 
  • Създаване на нови запознанства и разрастването на мрежата от дебатьори из страната.

Кой е начинаещ и кой напреднал?

Начинаещите са хора, които дебатират от по-малко от година или които дебатират по-малко от две години и не са се класирали на полуфинали и финали. 

Напредналите са хората, които дебатират от повече от година и са се класирали на полуфинали и финали или които дебатират повече от 2 години. 

Тези критерии са ориентировъчни. Дори да не се вписвате в дадена категория на база на тях, бихте могли да се идентифицирате със съответната категория, ако смятате, че тя ви подхожда. 

Защо да се запишеш?

– Ако си начинаещ – ще имаш по-опитен дебатьор до себе си, той ще може да отговаря  на всичките ти въпроси, той ще ти помага да подобриш уменията си, ще ти сподели своя опит от тренировки и състезания, ще завържеш полезни контакти.

– Ако си напреднал – ще си припомниш неща, които може би си забравил, ще добиеш опит в предаването на натрупаната информация през годините, ще видиш как усилията ти се отплащат и някой подобрява себе си и уменията си с твоя помощ,ще можеш и да завържеш ново приятелство.

Колко време ще отнеме?

Програмата е предвидена да продължи около два месеца, през които заетостта ще е средно 2-3 часа на седмица. Самите двойки ще се уговарят колко точно време ще отделят на седмица, в кой ден и час и т.н. Асоциация дебати България ще се постарае да създаде двойки, които да имат еднакви очаквания и време за отделяне на програмата. Програмата със сигурност ще бъде изцяло съобразена с натовареността на самите участници. 

Важно уточнение: В случай, че има неточен брой участници, може да се окаже, че има ограничен брой места. Тогава Асоциация дебати България за жалост няма да може да приеме всички кандидатури. Все пак ще се постараем всеки да има възможност да се включи. 

Важни дати: 

14 – 28.04 – записване 

29.04 – обявяване на двойките

12.06 – еднодневно мини онлайн състезание, на което свободните двойки начинаещ-напреднал могат да участват в тренировъчни дебати срещу други двойки. 

Участието на 12. не е задължително, Асоциация дебати България си запазва правото да отмени този тренировъчен ден, в случай че няма достатъчно хора за провеждането му. 

Записването става чрез следната форма: https://forms.gle/idpWRkJCjAFUMPa96

Примерна програма: 

29.04 – 2.05 – запознаване

3.05 – 9.05 – 1-ва реч в BP/WS: какво представлява, как се прави, какви са акцентите в нея

10.05 – 16.05: 2-ра реч в BP/WS: какво представлява, как се прави, какви са акцентите в нея

17.05 – 23.05: долна камара в BP/стратегия и отборна линия в WS

24.05 – 30.05: екстеншън реч в BP/3-та реч в WS

31.05 – 6.05  : бич реч/4-та реч и стил в WS

12.06 – мини онлайн състезание