С радост ви представяме Мирослав и Вилена, които заеха първо отборно място в състтезанието в Британски парламентарен формат на английски език. Миро се нареди и на трета позиция в индивидуалното класиране в състезанието. 

 

Как се казвате, от кой град и коя институция сте?

Мирослав Йонов от клуб дебати “Венчев”, град Пазарджик.

Казвам се Вилена Петрова, от Стара Загора съм , уча в ГПЧЕ „Ромен Ролан“  и съм част от клуб „Дебати- Стара Загора“ към ЦНКИ.

 

Ако трябва да определите това, което дават дебатите с до 3 думи, какви биха били те?

Миро: Знания, приятелства и щастие.

Вилена: Другата страна на монетата

 

Кое беше определящо да се запишете за форума?

Миро: Рядко пропускам състезания по дебати, а Националният форум е специално събитие, тъй като е единственото, което събира толкова много дебатьори. Освен това, Варна е прекрасен град и хората са много дружелюбни. Надявам се в бъдеще да има повече състезания в градовете по Черноморието.

Вилена: Знаех, че ще е също толкова интересно, колкото беше и миналата година

 

Какво беше най-полезното нещо, което научихте от форума?

Миро: Лекциите с треньори от чужди държави бяха много полезни. Благодарение на тях, вече се чувствам много по-уверен когато става въпрос за международни отношения. Освен това, лекцията за младежко включване на Алекс Мирчева, която е младежки делегат към ООН, успя да ме научи как да допринеса за подобряването на средата, в която живея.

Вилена: Тренировъчните панели, в които Скот и Елиът ни дадоха доста полезни съвети, които сега имам възможност да споделя с осаталите дебатьори от клуба.

 

Какво според Вас Ви донесе първото място?

Миро: Страхотната Вилена, която не само беше моя сътборничка, но и духовна подкрепа по пътя към финалите. Имахме и значителна доза късмет на финала, защото конкуренцията беше на ниво.
Тук е моментът да благодаря на Тодор, Инес, Боян, Ива, Виктор и Ники, както и на всички останали участници, с които се срещнахме – беше удоволствие да се състезаваме с вас. 🙂

Вилена: Отборна работа, комбинирана с опита на Миро в дебатите

 

Кое е нещото, което най-много ви впечатли от форума?

Миро: Определено най-много се насладих на шоу дебата. Мой личен фаворит през цялото време беше Иван Иванов, който в своята реч ни припомни пътя, който дебатите са изминали в последните години. По време на неговата реч осъзнах колко много неща са се променили и колко голямо е станало дебатьорското ни семейство.

Вилена: Енергията на цялото събитие.

 

Какво дадохте и какво получихте от форума?

Миро: Определено се лиших от сън! Сдобих се с традиционните неща за всяко състезание, а именно незабравими спомени, удовлетворение от наученото и нови приятелства. Успях да си взема и два медала, хе-хе!

Вилена: Дадох.. известно количество притеснения, но накрая получих много хубави спомени. Както и на Миро текст маркерите.

 

Коя тема Ви беше най-интересна и коя най-много Ви затрудни?

Миро: Ох, може би най-трудна и същевременно най-интересна бе темата на финала, в която трябваше да докажем, че е нелегитимно правителството да използва човешки щитове, когато страната участва в неравностойна война. Макар страната ни да беше по-интуитивна, не се сетихме за исторически прецеденти и това ни затрудни с доказването на тезата, която трябваше да защитаваме.

Вилена: Темата за легализирането на допинга ми хареса най-много, а най-трудна лично на мен ми беше тази за лимитирането на мандатите на хора с изборни длъжности.

 

Довършете изречението: „За мен дебатите са…“

Миро: Няма да ми стигне изречение, за да опиша всичко, което дебатите представляват за мен. Бих се ограничил до думата приключение. За мен дебатите са едно дълго приключение!

Вилена: За мен дебатите са… възможност да се запознаеш с невероятни хора, които могат да ти покажат гледни точки, за които никога не ти е хрумвало.