Асоциация дебати и фондация BEST (Bulgarian English Speech and Debate Tournaments) търсят осем силно мотивирани гимназисти от цялата страна, които да представят България на международно състезание по дебати в Европа. 

Националният отбор ще премине през интензивна подготовка по дебати с опитни треньори, след което ще бъде изпратен на престижно международно състезание по дебати в чужбина. Благодарение на незаменимата подкрепа от фондация Америка за България, всички разноски ще бъдат покрити, включително транспорт, такси за участие и храна.

Селекцията за националния отбор ще бъде в три части, като членове на миналогодишния национален отбор, които все още са ученици, както и  финалистите от национални състезания по дебати за ученици за учебната 2016/2017 г. ще бъдат поканени директно на последния етап.  

Всички останали (независимо от предишния опит в дебати или липсата на такъв) могат да кандидатстват по следната процедура:

Част първа: онлайн апликация
Краен срок: 8 декември

  • Видео със записана утвърждаваща реч с дължина до 8 минути на английски език на тема: This house will ban extremist political parties.
    Clarification: An extremist political party is a party, which holds extreme political or religious views, especially one, which advocates for illegal, violent, or extreme actions (e.g. Golden Dawn in Greece, AfD in Germany, the British National Party in the UK).
     
  • Мотивационно писмо с дължина ок. една страница, на английски език
    Насочващ въпрос: Why do you want to be a member of the National Debate Team and how would you contribute to the team if you are selected?

Моля, изпратете чрез имейл речта и мотивационното писмо до nationaldebateteam@debate.bg не по-късно от 8 декември.

Речта си можете като видео файл през която и да е платформа за споделяне на файлове (напр. Dropbox, WeTransfer), както и да я качите в сайт за споделяне на видеоклипове (напр. YouTube).

 

Част втора: интервю (само за селектираните след част първа кандидати) ще се провеждат между 4-14 януари


След разглеждане на писмените апликации, ще се свържем с Вас, за да Ви съобщим дали сте избран за втората част от селекцията. Интервюто ще се проведе от представители на BEST и Асоциация дебати и ще се състои в две части: (a) общи въпроси, свързани с мотивация, личностни качества и умения; (b) импровизирана аргументация, по време на която ще Ви бъде зададена тема, по която да размишлявате и да представите аргументи, подкрепящи едната страна.

 

Част трета: селекционен процес по време на Национален дебатьорски форум (2-5 март)

На последната трета част ще присъстват 20 ученици, които ще преминат през четиридневен лагер, по време на който ще имат възможност да работят с треньорите на отбора, както и с утвърдени имена в световните дебати.  В края на Форума ще бъдат избрани осмината ученици, които ще представят България на международни състезания като национален отбор.  

За селектираните ученици ще има още два осигурени тренировъчни лагера, както и множество онлайн семинари, материали и участие в състезания за подготовка.  

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас на nationaldebateteam@debate.bg