За трета година Асоциация дебати и Фондация BEST (Bulgarian English Speech and Debate Tournaments) търсят осем силно мотивирани гимназисти от цялата страна, които да представят България на международно състезание по дебати в Европа.

Националният отбор ще премине през интензивна подготовка по дебати с опитни треньори, след което ще се включи в престижно международно състезание по дебати в чужбина.

Сред успехите на отборите през изминалите две години се нареждат класиране на осминафинал през 2017г. и четвъртфинал през 2018г. на Heart of Europe Debating Tournament и участие на Световното първенство по дебати за ученици през 2018г.

Селекцията за националния отбор ще се проведе в три части, като членове на миналогодишния национален отбор, които все още са ученици, както и финалистите от национални състезания по дебати за ученици за учебната 2017/2018 г. (Националното ученическо състезание на Асоциация дебати България и Националния турнир на фондация BEST)ще бъдат поканени директно на последния етап.

Всички останали (независимо от предишния опит в дебати или липсата на такъв) могат да кандидатстват по следната процедура:

Част първа: онлайн апликация

Краен срок: неделя, 23. декември, 23:59ч.

Видео със записана утвърждаваща реч с дължина до 8 минути на английски език на тема: This house believes that the government should ban hate speech.
Мотивационно писмо с дължина около една страница, на английски език
Насочващ въпрос: Why do you want to be a member of the National Debate Team and how would you contribute to the team if you are selected?
Моля, изпратете чрез имейл речта и мотивационното писмо до nationaldebateteam@debate.bg не по-късно от 23 декември.

Речта си може да изпратите като видео файл през която и да е платформа за споделяне на файлове (напр. Google Drive, WeTransfer), както и да я качите в сайт за споделяне на видеоклипове (напр. YouTube).

Част втора: интервю (само за селектираните след част първа кандидати)

Интервютата ще се провеждат в периода 5.-15. януари

След разглеждане на писмените апликации, ще се свържем с Вас, за да Ви съобщим дали сте избран/а за втората част от селекцията. Интервюто ще се проведе от представители на Асоциация дебати България и BEST и ще се състои в две части:
(a) общи въпроси, свързани с мотивация, личностни качества и умения;
(b) импровизирана аргументация, по време на която ще Ви бъде зададена тема, по която да размишлявате и да представите аргументи по нея.

Част трета: финална селекция на живо

8.-10. март, София

На последната трета част ще присъстват 20 ученици, които ще преминат през тридневен лагер, по време на който ще имат възможност да работят с треньорите на отбора. В края на уикенда ще бъдат избрани осмината ученици, които ще представят България на международно състезание като национален отбор.

На селектираните ученици ще бъдат осигурени тренировъчни лагери, онлайн семинари, материали и участие в състезания с цел подготовка.

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас на nationaldebateteam@debate.bg.