Отбори от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ заеха трите първи отборни места в класирането на Националното студентско състезание. Иван Иванов, Николай Ангелов и Моника Найденова от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ са тримата най-добри говорители в индивидуалното класиране. Събитието се проведе на 21 и 22 октомври 2017 година в София като в него участваха студенти от цялата страна. 

Състезанието се организира от Асоциация Дебати и в него участниците дискутираха по обществено значими теми като хипотетични военни интервенции на западните държави във Венецуела и Северна Корея, „Възродителния процес” в България, ролята на Университета при постигането на успешна кариера и др.

Надпреварата се проведе в един от най-популярните формати за състезателни дебати „Британски парламентарен“, при който отборите са разделени на „правителство“ и „опозиция“, като първите защитават предварително определена теза, а вторите я оборват. Във всяка среща участваха по два отбора от страната на правителството, както и два от страната на опозицията.

Теми:

  1. От 2016 година насам американски атлети мълчаливо протестират преди началото на спортни събития, на които традиционно се слуша националния химн, срещу полицейската агресия и расовата дискриминация в страната. Демонстрациите предизвикват смесени реакции в обществото.
    Това правителство вярва, че спортистите трябва да протестират само извън терена
  2. Това правителство вярва, че западните страни трябва да проведат програми за военна интервенция в държави, които системно нарушават човешките права (Венецуела, Северна Корея и др.)
  3. Това правителство съжалява за идеята, че университетът е главният път към постигането на успешна кариера
  4. Това правителство съжалява за негативното мнение за златотърсачи/ки
  5. “Възродителният процес” е опит на БКП да наложи насилствена асимилация на мюсюлманското население (турци,татари, помаци и роми). Процесът продължава от началото на 70-те до края на 80-те години на XXв. Мерките за осъществяването на тази политика се състоят в принудителна смяна на арабско-турските имена с български, ограничения в използването на родния език от представителите на тези групи, насилствено ограничаване на техните традиционни обичаи и ритуални изповядвания на тяхната религия.
    Това правителство вярва, че българското правителство трябва да плати репарации на българо-мохамеданите, пострадали по време на “Възродителния процес”

Финал: Това правителство вярва, че държави от Източно Европа трябва да въведат протекционистки политики срещу международни Западни корпорации

Събитието се организира с подкрепата на фондация „Америка за България“. Благодарим на домакинът ни, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.