Продължаваме с представянето на националния отбор по дебати за 2018. Попитахме ги няколко въпроса, ето и отговорите на Иоан и Йоана.

Йоана :

1. Представи се с няколко изречения:

Казвам се Йоана Вълова. Тази година завърших Американския колеж в София, където имах късмета да срещна едно голямо дебатьорско общество и да се запозная по-отблизо с тази дисциплина. Започнах да дебатирам в девети клас, по-късно вече ръководих самия клуб по дебати в училище. Освен дебатите обичам да се возя с колелото ми в Добринище, да играя тенис и да чета.

2. Каква беше мотивацията ти да влезеш в националния отбор?

Винаги съм искала да съм част от националния отбор на България по нещо (а не ме бива във волейбола) и да печеля международни състезания за страната. Освен това адски много обичам дебатите.

3. Какво ти даде отбора?

Националният ми даде възможност за интензивно развитие на уменията ми като дебатьор и отборен играч. Освен това ми даде осем съотборници, с които можем дори в два през нощта да си говорим за криптовалути, НАТО или Лили Иванова.

4. Какъв е най-хубавият ти спомен с отбора?

Всеки път, когато късно вечерта си говорим за гореизброените.

5. Ако трябваше завинаги да дебатираш само един тип теми, какъв щеше да е той?

Международни отношения.

Иоан:

1. Представи се с няколко изречения:

Здравейте, казвам се Иоан и дебатирам от 2 години. Живея, все още, в София и съм щастлив, че съм част от българското дебьорско общество. Уча в Първа английска езикова гимназия, където започнах да се занимавам с този вид спорт.

2. Каква беше мотивацията ти да влезеш в националния отбор?

Спортния дух и желанието да се усъвършенствам, да взема максималното от опитните треньори и обучители. А шансът, да представя България на международна сцена достойно, е чест.

3. Какво ти даде отбора?

Познания, тънкости на занаята, стимул за надграждане, желание да оправдаеш очаквания и усилия на хора, които искат да се представиш добре, приятелства, спомени.

4. Какъв е най-хубавият ти спомен с отбора?

Много са, но няма да забравя преоткритата споделена любов към Лили Иванова с Йоана. Като най- забавното беше, че една вечер след обучителни сесии в Южния парк и двамата запяхме, изключително неритмично и извън всякакви петолиния, „Стари мой приятелю“, а хората около нас се забавляваха и ни аплодираха.

5. Ако трябваше завинаги да дебатираш само един тип теми, какъв щеше да е той?

Относно социални политики, които са винаги актуални.

Националният отбор е инициатива на Асоциация дебати България и фондация „БЕСТ“и се изпълнява с подкрепата на фондация „Америка за България“.