Представяме ви последните интервюта на националния отбор по дебати за 2018 година – тези на Мира, Криси и Пламен. 

Мира: 

1. Представи се с няколко изречения: 

Казвам се Мира Росенова Радославова, от Шумен съм. Обичам да танцувам и да ходя на планина. Харесва ми да съм активна в моя град, член съм на Общинския младежки съвет. 

2. Каква беше мотивацията ти да влезеш в националния отбор?

Бях част от него и миналата година, много ми допадна понеже обичам предизвикателствата, а и тази година ще е още по-голямо, но и по-забавно. 

3. Какво ти даде отбора? 

Даде ми шанс да направя нещо, което не съм предполагала, че мога. Успях да повярвам в себе си, че мога всичко, и да осъзная, че няма невъзможни неща. Хубавото е, че това се отрази и на всичко останало.

4. Какъв е най-хубавият ти спомен с отбора?

Сигурна съм, че най-хубавото предстои, но засега трейнинг уикенда във Фабриката за идеи.

5. Ако трябваше завинаги да дебатираш само един тип теми, какъв щеше да е той?

Социални.

 

Кристия: 

1. Представи се с няколко изречения: 

Казвам се Кристия, на 17 години съм (макар, че повечето хора смятат, че съм на 14) и съм израснала в София. Доста позитивен и усмихнат човек съм. Освен, че обичам дебатите, много обичам и животни.

2.  Каква беше мотивацията ти да влезеш в националния отбор?

Бях част от националния отбор и миналата година и страшно много ме мотивираха спомените от миналогодишния отбор, но също така и желанието да се развивам и представям страната си на международно ниво. 

3. Какво ти даде отбора?

Националният отбор ти дава възможности да научиш много за дебатите и света около теб, но също така и една сериозна, но толкова невероятна група от хора, с които да се сработиш и да се сприятелиш.

4. Какъв е най-хубавият ти спомен с отбора? 

Когато една вечер, подготвяйки тема, много се изморихме и решихме, че ще е страхотна идея да намерим (преп)арирани животни, приличащи на всеки от отбора. Не мисля, че е необходимо да обяснявам, че аргументите ни бяха бомба.

5. Ако трябваше да дебатираш един тип теми завинаги, какъв щеше да е той? 

Теми за социални проблеми. 

 

Пламен: 

1. Представи се с няколко изречения:

Казвам се Пламен Тотев, но всички ме познават като Пацо. На 17 години съм и живея в град Пазарджик. Ученик съм в ЕГ „Бертолт Брехт“, където интензивно изучавам английски и немски език. Занимавам се с дебати от две години. 

2. Каква беше мотивацията ти да влезеш в националния отбор? 

Реших да се пробвам  за националния отбор от любопитство, тъй като исках да тествам уменията, които бях придобил през изминалите 2 години. Но фактът, че ще представям България на международно ниво, където конкуренцията е огромна, беше също огромен стимул за мен по време на селекцията.

3.  Какво ти даде националния отбор? 

На първо място ми даде възможността да се усъвършенствам благодарение на безкрайните усилия на треньорите. Също така седмичните задачи ми помогнаха да обогатя общата си култура. Още нещо, което намирам за изключително полезно е това, че дебатите са на английски, което ми помага да поддържам едно добро ниво по езика, който ми е от особена нужда. Не на последно място националният отбор ми даде много нови познанства, които бързо се превърнаха в приятелства. 

4. Кой е най-хубавият ти спомен с отбора? 

Историята на Йоана за козата Мая.

5. Ако трябваше да дебатираш само един тип теми завинаги, какъв щеше да той?

Теми от социален аспект (феминизъм, теми за малцинствени групи, ЛГБТ права и т.н.). 

 

Националният отбор е инициатива на Асоциация дебати България и фондация „БЕСТ“и се изпълнява с подкрепата на фондация „Америка за България“.