Тази седмица ще ви запознаем с членовете на националния отбор по дебати за 2018 г. Те ще представят България на международно ниво, като вземат участие в две престижни състезания: Световното първенство по дебати за ученици (WSDC) и Heart of Europe. Попитахме ги няколко въпроса за да може да ги опознаете. Ето отговорите на Захари Николаев и Елия Панчова.

Елия:

1.Представи се с няколко изречения.

Казвам се Елия Панчова, от град Пазарджик на 17 години и съм ученичка в Езиковата гимназия. В свободното си време освен с националния отбор, се занимавам и с клуба по дебати в града, свиря на пиано и съм част от Съвета за младежка политика.

2.Каква беше мотивацията ти да влезеш в националния отбор?

Една от основните причини да искам да се присъединя беше това, че щях да имам възможността да бъда тренирана от едни от най-добрите дебатьори в страната. Освен това исках и да получа нови знания относно важни проблеми, да развия дебатьорските си умения и да бъда в среда от млади хора с потенциал.

3.Какво ти даде отбора?

Националният отбор предоставя освен както споменах изключително полезна среда за развитие благодарение на професионалното отношение да треньорите, също така и много възможности за запознанства с интелигентни млади хора. Благодарение на отбора научих много неща и развих полезни умения при проучване на дадени теми и при работата в екип, които са важни качества не само в дебатите, а и като цяло.

4.Какъв е най-хубавият ти спомен с отбора?

Може би не най-хубав, но определено запомнящ се беше моментът, в който на първия тренировъчен лагер с част от съотборниците ми поделихме едно одеало по време на дебат. На състезанието, на което ще участваме със сигурност ще имаме много приятни мигове, така че относно най-хубавият ми спомен с отбора – предполагам тепърва предстои.

5.Ако трябваше завинаги да дебатираш само един тип теми, какъв щеше да е той?

Не бих дебатирала само един тип теми завинаги, защото харесвам разнообразието в дебатите, но може би темите от социален аспект като цяло са мой фаворит.

 

Захари:

1.Представи се с няколко изречения.

Казвам се Захари, но приятелите ме наричат Хари. Уча в Американския Колеж в София. Обичам да плувам, да слушам разговори на немски и да съдийствам дебати.

2.Каква беше мотивацията ти да влезеш в националния отбор?

Три основни фактора бяха решаващи като стимул да вляза в националния отбор. Първият беше фактът, че бях част от отбора и миналата година и трябваше да се представя на ниво отново. Вторият фактор беше желанието ми да се развия още като дебатьор. Исках отново да имам достъп до опитните треньори и да имам шанса да дебатирам заедно с други много силни дебатьори. Но най-голяма мотивация за мен беше желанието ми да представя България на международно ниво.

3.Какво ти даде отбора?

Националният отбор се състои не само в невероятно опитните треньори, постоянните тренировки и усилената подготовка. Той е също и близко познанство със интелигентни и амбициозни връстници, а и усещането за престиж не е за изпускане.

4.Какъв е най-хубавият ти спомен с отбора?

Съвместното придвижване с одеяло през центъра на София. По време на един дебат бяхме измръзнали и се завихме с одеяло, което покри всички ни. Хареса ни усещането за отборна сплотеност и решихме да продължим да го носим, дори когато станахме от местата си.

5.Ако трябваше завинаги да дебатираш само един тип теми, какъв щеше да е той?

Определено бих избрал теми за политическата система. Струва ми се, че в тях има най-добър баланс между реални последици и интересна аргументация.

 

Националният отбор по дебати е съвместна инициатива на Асоциация дебати България и фондация „БЕСТ“и се изпълнява с подкрепата на фондация „Америка за България“