Новини от Европа: Европа изпусна шанса си да предотврти третата вълна на заразени от Ковид

Европа изпусна шанса си да спре новата трета вълна на коронавируса преди тя да излезе от контрол. Сега тя плаща висока цена за това, като нови ограничения се налагат всеки ден по целия континент. В четвъртък вечерта (18 март) Франция обяви нови рестрикции на 16 региона, сред които Париж и Ница, въпреки че президентът Емануел Макрон отказа да върне националния локдаун при увеличаването на случаите. В понеделник (15 март) големи райони от Италия, включително Рим и Милано, отново въведоха стриктен локдаун, докато в Испания всички градове без Мадрид решиха да ограничат пътуванията по повод предстоящите великденски празници. Берлин също започна да налага ограничения, поради увеличения брой новозаразени. Критици споделят, че новите рестрикции идват твърде късно и текущите европейски проблеми се коренят в нетърпеливостта на политиците да отпуснат част от мерките.

За повече информация относно тази новина разгледайте следния линк.

Международни отношения: Дипломатически сблъсък между Китай и САЩ

Когато беше обявено, че представители на Съединените щати и Китай ще се срещнат в Аляска, се появи оптимистичната идея, че това би променило отношенията между двете страни. Отношенията им бяха почти напълно  прекратени по време на последната година от службата на президента Доналд Тръмп. Има надежда, че с този разговор на високо ниво отношенията между двете страни ще могат да се стабилизират. Администрацията на Тръмп демонизираше Китай четири години, което повлия отрицателно на политическите им отношения. Взаимоотношенията между двете страни са изключително важни не просто защото са най-големите икономически сили. Стабилното им сътрудничество може да облагодетелства постигането на световен мир, стабилност и просперитет през двадесет и първия век. Когато моментът на срещата наближи, двете страни започнаха да показват, че възможността за компромис е малка. Основни разногласия в работните диалози, засягащи търговията, науката и технологията, останаха неразрешени. Също така САЩ не подкрепя китайската външна политика, която се опитва да обхване нови територии в Южнокитайско море и  се опитва да върне влиянието си върху земи като Тайван. Поради тази причина не се очаква срещата в Аляска да доведе до желаното сближаване на двете сили.

За повече информация разгледайте двата линка – линк1 и линк2. За да научите повече за „Taiwan question” и „South China Sea issues” разгледайте следните статии – статия1 и статия 2.

Още за международните отношения: Европейският съюз няма да дарява ваксини на слаборазвитите старни

Лидерката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви преди няколко дни, че в момента Европейският съюз е неспособен да дарява ваксини срещу Ковид – 19 на по-бедните страни. Към този момент има голям натиск от държавите членки на съюза да получават ваксините за себе си. Въпреки това Европейският съюз оказва финансова подкрепа на тези страни чрез инициативата COVAX. Covid-19 Vaccines Global Access е глобална инициатива, целяща равен достъп до ваксини срещу коронавируса. COVAX e ръководена от УНИЦЕФ, СВО и други организации (повече информация – тук). До момента ЕС е инвестирал 2.2 милиарда евро в тази инициатива, която вече достави тридесет милиона дози до 52 държави. Механизмът, по който ЕС ще споделя ваксини директно на други страни, няма да стартира, докато не се подобри положението с производството им на територията на държавите членки.

Дебати упражнение

Ретроспекция от септември 2020: Външна политика на Емануел Макрон с Близкия Изток

През юли и август 2020 г. френският президент Емануел Макрон посети Ливан два пъти и се появи в Багдад, за да се срещне с президента на Ирак – Барам Салих, премиера – Мустафа ал-Кадими и президента на регионалното правителство на Кюрдистан – Нехирван Барзани. Също така Макрон засили френското военно присъствие в района, като разположи военноморски части (вкл. хеликоптерен превозвач и фрегата) в Източното Средиземноморие. Тези решения целят да подпомогнат Ливан след експлозията в Бейрут на 4 август миналата година. (повече за нея, разгледайте тук).

Френските политици от много време поддържат идеята, че Франция остава сила в Близкия Изток, Северна Африка и Източното Средиземноморие. Французите продаваха оръжия на различни страни, присъединиха се към САЩ и Великобритания по редица военни операции и участваха в борбата с тероризма, особено в Северна Африка. И естествено всеки път френските президенти заявяват своята решимост да намерят решение на конфликта между израелци и палестинци. Въпреки това френските усилия във външната им политика със Средния Изток избледняват. Този път Макрон твърди, че Франция е готова да използва властта си, за да приведе ред и стабилност в този район. Причината за това е да се избегне вълната от бежанци към Южна Европа и енергийните интереси на Франция.

Преди около десет години Никола Сaркози поиска международна военна намеса, която да свали тогавашния либийски лидер – Муамар ал-Кадафи. Саркози беше загрижен, че насилието на Кадафи ще изпрати вълни от бежанци към Европа. Подобна е и ситуацията при Макрон – вместо да премахне диктатора, той постави Халифа Хафтар за политически лидер, който да запази Либия и да попречи на либийците и на останалите африканци да достигнат Южна Европа.

От друга страна, Либия има най-големите находища на нефт и петите по големина находища на природен газ в Африка, което е и причина френската енергийна компания Total да работи с Либия за поне 70 години. Тази фирма е свързана и с изследването на природен газ по кипърското южно крайбрежие, което е близо до ливанските води, и където също се счита, че има големи находища на енергийни източници.

За повече информация относно интересите на Франция в страните, включени на територията на бившата Френска колониална империя, разгледайте следния линк.

Задача за упражнение: прочетете още информацията за френската външна политика и се пробвайте да развиете аргументи по следната тема:

Инфослайд: Част от политиката на Макрон е вмешателство във вътрешната политика на бивши френски колонии като Тунис, Мароко, т.н. Президентът открито заявява интересите си в района на Близкия Изток и желанието си да постигне повече сътрудничество и взаимопомощ със страните там.

ТП подкрепя активната намеса на Франция в държави от Близкия Изток