Ана Мария Панайотова и Иван Иванов са шампионите от националното състезание за студенти и ученици SDA Open 2015. И двамата са ученици в 11-ти клас в СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, Русе. SDA Open 2015 се проведе между 18-ти и 20-ти декември в София и събра шейсет отбора ученици и студенти, които се състезаваха за първото място.

Победителите се занимават с дебати от 3-4 години. Съгласяват се, че това хоби им е донесло много от гледна точка на личностно израстване, обща култура и изграждане на убедителен изказ. „Възможността, която получаваме да се сблъскаме с чужда гледна точка, да се научим да я приемаме, както и да защитаваме нашата по-ясно (умението да изразяваш и защитаваш позицията си спокойно, но твърдо, е полезно на всеки – без значение дали тезата е отправена към родителите, приятелите, учителите ни). Може би най-значителен от всичко е шансът да се запознаваме с хора на нашата възраст, които умеят да се забавляват, но изпъкват на фона на средностатистическия ученик с мнение и знания по въпроси от всякакво естество.“

Най-интересната тема от състезанието за тях е тази от финала (Това правителство ще позволи на учениците да избират самостоятелно предметите, които изучават в училище), защото е близка до тях и са я приели по-лично.

Иван застана начело и на индивидуалното класиране за говорители. На второ място е Деница Бакалова от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а на трето – Виктория Замова от ЕГ „Пловдив“.

top speakers

Всички теми в състезанието:

Първи кръг: ТП ще забрани на хора, които живеят в чужбина, да гласуват в България

Втори кръг: ТП съжалява за популярността на сексуално провокативните поп икони

Трети кръг: ТП ще премахне минималната работна заплата

Четвърти кръг: ТП подкрепя въздушни атаки срещу ИДИЛ

Полуфинал: ТП ще задължи телевизиите да излъчват колкото мъжки, толкова и женски спорт (например колкото мъжки футбол, толкова е женски футбол)

Финал: ТП ще разреши на учениците сами да избират предметите, които изучават)

SDA Open се организира от Асоциация дебати – София за пета поредна година и се осъществява с подкрепата на фондация Америка за България като част от проекта „Bulgarian Debate Network“, Telerik, хотел Маринела, 18. СОУ „Уилям Гладстон“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Престиж, минерална вода „Банкя“.

774762_471873309604634_7629673639332109240_o