Между 16. и 18. декември в София се проведе състезанието за ученици и студенти SDA Open 2016! Шестото издание на състезанието събра сто и двайсет участници от дванайсет различни града. Всички те участваха в пет състезателни кръга, които завършиха с финал за начинаещи, полуфинали и финал за напреднали.

Темите на състезанието:

 • 1. кръг: Това правителство подкрепя създаването на „мокри къщи“.
  инфослайд: „мокра къща“ е приют за бездомни, в който на настанените е позволено да консумират алкохол.
 • 2. кръг: Това правителство вярва, че феминистки организации трябва да запазят част от лидерските си позиции ексклузивно за мъже.
 • 3. кръг: Това правителство ще криминализира плащането на откупи.
  пояснение: „Откуп“ е заплащането на парични средства или имущество за осигуряване на освобождаването на даден пленник или отвлечен човек.
  „Криминализира“ – ще направи нещо незаконно и ще го санкционира
 • 4. кръг: Това правителство подкрепя „тигровото“ родителство.
  пояснение: „Тигровото“ родителство е термин, описващ родителски подход, който е изключително стриктен и взискателен. „Тигровите“ родители изискват от децата си винаги да печелят и да изкарват най-добрите оценки.
 • 5. кръг: Това правителство вярва, че българското правителство трябва да изплати репарации на хора, изпратени в трудови лагери по време на комунистическия режим (например Белене), както и на техните близки.
  пояснение: Трудовите лагери са държавни институции, част от наказателната система, съществувала в рамките на комунистическия режим в България, която играе основна роля в налагания от него масов терор. В тях хората са принуждавани да работят до изтощение, при лоши условия, и често са били малтретирани. Целта на лагерите е в тях да бъдат затваряни, без съдебен процес, противници на режима. 
  „Репарации“ – финансова компенсация за нанесена щета.
 • Финал за начинаещи: Съществува вирус-убиец, от който е заразено цялото население на България. Държавата е успешно поставена под карантина, така че няма болни извън нея. Има само едно лекарство за болестта, без него смъртта е неизбежна. Цялото население е заразено в рамките на няколко дни и се очаква всички да умрат до два месеца, в случай че не приемат лекарството. Правителството има лекарство, достатъчно за 10% от населението. Хора, заемащи високи позиции в държавата, армията и спешните служби вече са получили лечение. Правителството може да даде лекарството на когото пожелае. 
  Това правителство вярва, че Българското правителство трябва да раздаде лекарството на база социален принос (напр. липса на криминално досие, благотворителна дейност, доброволчество и пр.)
 • Полуфинал: Това правителство вярва, че всички развиващи се държави трябва да национализират мините си
 • Финал: Това правителство съжалява за възхода на неоатеизма.
  „Неоатеизъм“ – убеждение, че религиозни вярвания и суеверия са несъвместими с науката и не трябва да бъдат толерирани, а активно критикувани и рационално опровергани, когато имат видимо въздействие върху правителството, образователната система и политиката.


Победители в категория начинаещи станаха Ива Комсийска и Елия Панчова от Пазарджик, а титлата „най-добър говорител“ взе Моника Беркова.


Шампиони на SDA Open 2016 са Николай Ангелов и Светлин Берков от София, като Светлин получи и приз „най-добър говорител“.

Изказваме огромната си благодарност към всички участници, съдии, доброволци, и треньори, които бяха част от SDA Open 2016! Вашите енергия и отдаденост правят нашите събития истински специални. Състезанието се проведе с незаменимата подкрепа на фондация „Америка за България“, Factor Broker, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, и 133. СУ „А. С. Пушкин“.