Клуб Дебати СУ „Св. Климент Охридски“ и Центърът за култура и дебат „Червената къща”/ The Red House Centre for Culture and Debate – Sofia организираха еднодневен Pro-Am турнир по дебати в София на 14. януари.

Pro-Am е учебен турнир, в който всеки отбор се състои от опитен и начинаещ дебатьор. Начинаещи дебатьори са всички, които дебатират от по-малко от година и не са се класирали на финал или полуфинал на състезание. Участниците се регистрират индивидуално, а отборите се формират в деня на състезанието.

Дванайсет отбора се включиха в трите кръга на тренировъчното състезание, като всички теми бяха свързани с Европейския съюз. Отборът-победител от финала е в състав Ивайло Перепечаев и Николай Нейков. Най-добър начинаещ говорител стана Петър Чернев, а опитен – Николай Нейков.

Теми:

  • Първи кръг: Това правителство ще уеднакви историята, която се изучава в училищата във всички държави-членки на ЕС.
  • Втори кръг: Това правителство ще забрани на евроскептични партии да учавстват в изборите за Европейски парламент.
  • Трети кръг: Това правителство ще направи завършен семестър в друга страна в Европейския съюз задължително условие за получаване на диплома за бакалавърска степен от всеки европейски университет
  • Финал: Това правителство, като държава членка на ЕС, предпочита обща армия на ЕС пред членство в НАТО.

Събитието се организира в рамките на проект „Дебатна мрежа за Европейския парламент”, изпълняван от Червената къща с подкрепата на Европейския парламент.