Новини от Русия: Развитието по случая с Алексей Навални

Кремъслкият критик Алексей Навални остава лишен от свобода след като руският съд частично отказа обжалването на присъдата за лишаване от свобода в период на две години и половина. След това, в отделно дело, Навални бе признат за виновен в клеветене на ветеран от Втората световна война, за което е глобен за 850 хил. рубли, равняващи се приблизително на 11 500 щатски долара. Съдията по първото дело намали присъдата с месец и половина, тъй като взе в предвид времето, което активистът е прекарал под домашен арест. Адвокатът на Навални – Олга Микхайлова – подаде иск към съда за незабавно освобождаване на нейния клиент, както според нея се изисква от Европейския съд по правата на човека. Съдът постанови първоначалната присъда на 2-ри февруари, след като се доказа, че докато Навални е бил в Германия, той е нарушил условията за пробация от 2014 г. по дело, в което е осъден да лежи в затвор за три години и половина.

За повече информация относно последното дело на Алексей Навални, активистката му дейност и опитите за отравянето му през декември разгледайте предишния обзор (линк). За повече информация относно делото за клевета разгледайте следната страница. А в тази статия можете да научите за делото на Навални от 2014 г., в което е обвинен в злоупотреби.

Икономически новини от България: Fitch Ratings повиши перспективите пред рейтинга на България

Fitch Rating Inc. е американска агенция за кредитен рейтинг (определя кредитни рейтинги на дългови облигации) и една от „Трите големи агенции по кредитен рейтинг“,  другите две са Moody’s и Standard & Poor’s. Тя е една от трите NRSRO (nationally recognized statistical rating organizations), т.е е oдобрена от Комисия по ценните книжа и борсите на САЩ (КЦКБ) да предоставя информация, която финансовите предприятия трябва да използват за регулаторни цели. Повече информация относно агенцията , нейното седалище и прочие можете да разгледате на тази страница в Уикипедия.

По данни на вестник Капитал през февруари агенцията повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута. Рейтинга на страната вече е BBB и той предразполага страната за прием за инвестиционен клас, който ще промотира България пред български и чуждестранни инвеститори. Това решение показва намаляне на макроикономическите рискове, които произлизат от коронавирусната пандемия. Също така се облагодетелства участието на България в ERM II, т.е постепенната смяна на българският лев с еврото. Агенцията посочва и огромният ресурс от европейски средства, които се очаква България да получи идните години и които могат да допринесат за ускоряване на икономическия растеж на страната.

За повече информация относно тази новина разгледайте статията във вестник Капитал. A за да научите повече за България и ERM II разгледайте тази статия. За повече информация относно получаването на инвестиционен клас разгледайте този ресурс.

Новини от Близкия Изток: Опити за насилие, обиди и клевети от някои от израелските свръхортодоксални евреи, породени от несъгласието с коронавирусния локдаун

Конфликтитите между свръхортодоксалните евреи, тези които стриктно се подчиняват на еврейския закон – халака, и израелските власти започват да стават всекидневна рутина. Причината за това напрежение между тях е отказът на някои членове на обществото да спазват строгите правил за локдаун, които забраняват събирането на повече от 5 човека на закрито и над 10 човека на открито. Полицейските действия срещу православните евреи са възприети по скоро като закъснели усилия за прекратяване на абсолютните права на свръхортодоксалните в продължение на десетилетия. Тези права им позволяваха да се измъкват от военна служба, да живеят на държавни облаги и да влияят на израелските политици.

Едни от градовете с преобладаващо ортодоксално население са Bnei Brak и Mea Shearim, където и насилието над властите е най-силно изразено.

Според Министерството на здравеопазването смъртните случаи на заболелите от Covid-19 хора над 65 г. е с 3.6 % по-висок при свръхортодоксалните отколкото смъртните случаи на територията на цялата страна. Данни на министерството показва че приемът на пациенти от тези обществата е сред най-високите в страната.

Повече информация относно тази новина и развитието на отношенията между засегнатите страни разгледайте на следния линк. За повече информация относно ултраправославният юдаизъм и с какво той се различава от православният разгледайте статията.