Препратки към статии на водещи медийни издания относно протестите в САЩ, опита за преврат във Венецуела и отношенията между Хонконг и Китай.

Венецуела

В началото на Май е имало неуспешен опит за премахването на лидера на Венецуела – Николас Мадуро. Бил е планиран от политическата опозиция, организирана в Колумбия, и бивш американски войник, заради това Мадуро обвини колумбийското и американското правителство за атаката. И двете правителства отричат участие. Опитът всъщност може да бъде възприеман като полезен за Мадуро, защото му дава шанс да използва пропаганда, която плаши хората, че Запада е готов да ги нарани, и по този начин засилва позициите си. 

Закони за сигурността в Хонконг

В средата на май Китай предложи нов закон, който ще увеличи влиянието на Китай в Хонконг в името на държавна сигурност. Критиките към този закон се фокусират върху това, че има голям шанс да отнеме свободата на хора в Хонконг да протестират, което Китай иска, откакто миналогодишните протести дадоха платформа на хората, недоволни с режима. Някои също мислят, че този закон е против конституцията между Китай и Хонконг, която спира Китай от това да се намесва директно в политиката на Хонконг. 

Развитие в Афганистан

След като и двамата кандидати на последните президентски избори на Афганистан се обявиха за победители, имаше дълъг дебат дали Ашраф Гани наистина е легитимният президент. Този месец дебатът свърши, след като Гани обяви сделка да сподели политическата си власт с Абдула Абдула, конкурента му, и да го остави да води преговорите за мир с талибаните. 

Джордж Флойд, протестите и Антифа

След като 8-минутно видео показа смъртта на афро-американеца Джордж Флойд, убит, заради полицейско насилие, започват протести в Минесота, родния му щат, които после се разпространяват из САЩ.  

Първо, важно е да изясним за какво са ядосани протестиращите. Протестиращите твърдят, че е заради расизма на тези полицаи, които не са първият пример за този проблем в американската полиция. За много хора проблемът е системен. Полицаите са осъдени за убийство от 3та степен, което има най-малката минимална присъда, шансът всъщност да влязат в затвора за това е много нисък. Единият от тях също е имал минали обвинения в полицейско насилие.

Второ, нека да изясним какво се случва с протестите. Те бързо ескалираха в насилие, ограбване на магазини и още конфликти с полицията. Критиците на тези протести казват не само, че не са ефективни в това да доведат до политическа промяна, но също и че активно вредят, защото нараняват собственици на малки бизнеси, които не са го заслужили. Защитаващите насилието казват, че това е единственият начин да привлекат вниманието на Белия дом и корумпираната система и че са оправдани да разрушават материални обекти, защото те също са част от системата, която ги е провалила. Водещи медийни издания твърдят, че има хора, които реално са против протестното движение и затова нарочно отиват и всяват хаос. В много щати напрежението ескалира и биват изпращани войници и членове на националната гвардия. 

Въпреки това, в Туитър и други социални мрежи циркулират видеа на мирни протести, както и на полицаи, които изразяват съпричастност с движението. Някои протестиращи обаче задават въпроса дали е възможно представители на системата да бъдат съпричастни, докато все още заемат позициите си. 

Третият въпрос, който искаме да изясним, е свързан с  Антифа. Антифа представлява крайнолявата организация, която провежда насилствени протести срещу фашисти. Доналд Тръмп я обяви за терористична организация. Това се оказа много контроверсиално решение, защото за първи път представител на американските власти обявява американска организация за терористична, практиката е да се определят като такива само чуждестранни. Досега Конгресът се е оправдавал с това, че да се таргетират домашни организации би могло да доведе до злоупотреби с правата на американските граждани за изразяване, затова и радикални десни организации, като Ку Клукс Клан не са били обявявани за терористични. Много хора обаче казват, че Антифа го заслужава, защото нараняват хора и унищожават частна и държавна собственост по време на демонстрациите си. 

Тръмп и хидроксиклорокин

Доналд Тръмп обяви публично, че взима хидроксиклорокин, който някои вярват, че лекува коронавируса, макар че е свързан с по-високо ниво на смъртност сред пациенти. Президентът получи много критики за това, че подкрепя приемането на лекарства, които не са добре изследвани или предназначени за употреба по самоинициатива. 

Автор: Алек Селвелиев, сектор „Обучителни ресурси“