Емилеан Къратлиев е на трето място в нашия конкурс „Сподели своята история с дебати“. Той е ученик от Стара Загора и негов треньор по дебати е Юлия Бозукова.

Разкажи ни за себе си.

Дебатите ме учат на много неща които са полезни в живота. Те ме изградиха като човек и личност. Мисля, че историята ми ще разкаже кой съм аз и как ме промени клуба по „Дебати“.

Каква е твоята история, свързана с дебати?

Как стигнах до клуб „Дебати“? Винаги ми е било интересно да проследявам спора между по-големи и по-умни хора по различни въпроси. Как защитават позицията си, как избират и подреждат аргументите си, какво е поведението им. Не на последно място са ми интересни и темите, по които се дебатира.

Приятно ме изненада предложението на госпожата по философия в моята профисионална гимназия да посетя водения от нея клуб „Дебати“. Така за пръв път се срещнах с връстници, които имат подобни на моите интереси. Първото ми посещение на клуба бе свързано с изненада от темата: “Легализиране на проституцията”. Дебатът беше разгорещен и емоционален. Беше ми смешно и интересно. Вече знаех, че ще дойда за втори път. Разбрах колко много трябва да науча, за да бъда по-добър от останалите. Разбрах колко много и те са научили от участието си в клуба – знания, увереност,поведение… Направи ми впечетление как работят в екип и всеки изпълнява своята роля в екипа. Чудех се дали и аз ще се науча да съм като тях. Решението ми се затвърди след посещението на Асоциация дебати в град Пловдив с нашата група. Пътешествието се оказа вълнуващо и забавно. Не знаех какво ме очаква, усещах ту притеснение, ту изненада. Хората, с които се запознах бяха много интересни, забавни, знаещи. По време на цялото пътуване си разказвахме интересни истории, добих впечатления от всеки от тях и ги почуствах като приятели.

Хареса ми да бъда сред умни и можещи хора. Усещах желание да се развия и израсна, за да бъда като тях. Усещах, че мога да се справя с всички препятствия които са ми отредени от съдбата.
Историята на Емилеан е публикувана без редакции. Благодарим на всички, които се включиха в конкурса „Сподели своята история с дебати“ и ни разказаха прекрасните си, забавни и различни преживявания и наблюдения за дебатите. Свързахме се с наградените участници чрез имейл, като първа награда получава тениска Debate me, отстъпка от таксата участие за Национален дебатьорски форум, и материали от фондация „Америка за България“, а второ и трето място – тениска Debate Me и материали от фондация „Америка за България“.