Както обещахме, тази седмица ще ви запознаем с членове на националния отбор по дебати на България за 2018. Попитахме ги няколко въпроса, а ето  и отговорите на още двама впечатляващи млади участници – Жанин и Никола.

Жанин :

1. Представи се с няколко изречения:

Аз съм Жанин Ал-Шаргаби от Клуб по Дебати “Плевен”. На 17 години съм и дебатирам от година като ръководя клуба в града си. Освен с дебати, се занимавам с още много неща, свързани с младежка дейност и творческо писане.

2. Каква беше мотивацията ти да влезеш в националния отбор?

Смятах, че това ще ми помогне да стана по-добър дебатьор. Също така наистина ми харесваше възможността с труда си да се опитам да донеса слава и успехи за българската дебатьорска общност.

3. Какво ти даде отбора?

Даде ми много по-дълбок поглед върху дебатите и това как работят те и какво изискват. Имах възможността да работя с треньори на много високо ниво, каквито нямаше в града ми и да подобря слабостите в стила ми. Придобитите знания също така успях да предам и на други от клуба си. Запознах се и се сприятелих с други мотивирани дебатьори, с които се развиваме заедно.

4. Какъв е най-хубавият ти спомен с отбора?

Понякога се налагаше да подготвяме теми до късно, но никога не се отказвахме. Това бяха моментите изпълнени с най-много шеги, но и най-продуктивните.

5. Ако трябваше завинаги да дебатираш само един тип теми, какъв би бил той?

Социални.

 

Никола:

1. Представи се с няколко изречения:

Дебатирам от 5 години в Американския колеж. Ще уча поведенческа икономика в Холандия, обичам да сърфирам, занимавам се с астрономия, периодично със спорт и гейминг. Едно от любимите ми неща е да се тъпча със сладолед нощем с приятели из центъра. Пътувам при всяка възможност и планирам да посетя 4 държави това лято.

2. Каква беше мотивацията ти да влезеш в националния отбор? 

В отбора съм от 2 години. Когато кандидатствах в началото целта ми беше доста ясна:  да докажа на себе си, че мога. Сега нещата обаче са по-различни,  след като не само знам какво е да си на международно състезание, а и какво е да имам готини съотборници, амбициозни опоненти и треньори, благодарение на които мачкаме и си прекарваме яко. Просто нямаше как да не опитам пак.

3. Какво ти даде националния?

Двете най-важни неща са среда и възможност. Благодарение на отбора се развих не само като дебатьор, а и като човек. Хората тук искат реално да постигнат нещо и полагат усилия за това. Винаги е имало спънки, но независимо от всичко това, дължа голяма част от това, което съм постигнал, на наученото тук. Ако имате желанието да се научите да дебатирате истински дебати и да сте в компанията на уникални индивиди (интерпретирайте това сами) определено това е мястото.

4. Какъв е най-хубавият ти спомен с отбора?

Вероятно най-готиното нещо са разговорите между рундовете докато нагъваме пица. Отстрани може да изглеждаме като някаква секта, която само си се смее на тъпите шеги, до голяма степен  и без това само това правим. А и разбира се когато ни завързаха очите, залепиха ни един за друг и ни накараха да се наредим в квадрат. Секта е, казвам ви!

5. Ако можеше завинаги да дебатираш един тип тема, какъв би бил той?

Принципни. Знам, че когато го видят съотборниците ми ще ме оплюят, но всичко може да се сведе до това в какво вярва един човек, било то решения за икономика, политика или каквото и да е. Дебатите върху принципи са единствените, в които статистиките или проучванията не могат да помогнат. Тези дебати опират до чиста логика и до това кой може да обясни, че да имаш деца е неморално. Плюс темата винаги може да се счупи и пак да се получи страхотен дебат.

 

Националният отбор е инициатива на Асоциация дебати България и фондация „БЕСТ“и се изпълнява с подкрепата на фондация „Америка за България“.